Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

UvA'ers doen tijdperk van Ard & Keessie herleven

Sebastiaan van de Water,
25 maart 2019 - 09:14

Zelfs middelmatige schaatsers glijden tegenwoordig veel sneller over het ijs dan de grote kampioenen van weleer. Maar wat als de huidige generatie het zonder hun hypermoderne pakken en schaatsen moet stellen? Met die vraag in het achterhoofd, hebben enkele Amsterdamse studentenschaatsers een retrorace in het leven geroepen: de Ard en Keessie Bokaal. Dit weekend vond op de Jaap Eden ijsbaan de tweede editie plaats.

‘Mijn moeder had ze nog op zolder liggen. Ze zijn denk ik veertig jaar oud. Ze bieden totaal geen enkelsteun. Ik ben gewend aan klapschaatsen, dus dat wordt ploeteren,’ voorspelt Iris Gimpel (28) voor haar rit. Verderop rijdt de 72-jarige kunstschilder Tobias Baanders zich vast warm. Hij hoeft nergens aan te wennen. ‘Ik heb op dit paar nog de Elfstedentocht van ’86 uitgereden.’

 

Moderne klapschaatsen zijn streng verboden, tijdens de Ard en Keessie Bokaal. Hetzelfde geldt voor strakke schaatspakken. Alle veertig deelnemers moeten deze zaterdagavond over de Jaap Edenbaan rijden in de traditionele outfits van schaatslegendes Ard Schenk en Kees Verkerk. Dat wil dus zeggen: ouderwetse noren, klassieke ijsmutsen, dikke handschoenen en gebreide truien die wapperen in de wind.

De bont uitgedoste atleten worden belegeid door een lange man die midden op de ijsbaan staat. Met behulp van een rode en witte vlag wijst hij de schaatsers op het feit dat ze weldra van baan moeten wisselen.

 

‘Op YouTube zagen we op oude beelden zo’n vlagger in actie. Die kon wat ons betreft vandaag niet ontbreken,’ vertelt Bart Vreugdenhil (23), UvA-student Finance en mede-bedenker van de Ard en Keessie Bokaal.

 

Het idee achter de wedstrijd ontstond enkele jaren geleden. ‘Binnen onze schaatsploeg hadden we destijds een probleempje, want de schaatspakken die we hadden besteld waren nog niet geleverd. Iemand zei toen: “Ach, Ard Schenk reed ook gewoon in een wollen trui.” Een uur hardop fantaseren later stond er een serieus plan voor in de geest van het Ard en Keessie-tijdperk.’

 

In 2017 lukte het de UvA’ers niet om het evenement van de grond te krijgen. Vorig jaar wel. Toen wist Tijmen Snel (21), in goede omstandigheden en onder toeziend oog van Ard Schenk zelf, het oude baanrecord van de drievoudig Olympisch kampioen te verbeteren. Van 2:04,40 naar 2:03,97.

 

Het oorspronkelijke vraagstuk mag toen schijnbaar zijn opgelost - atleten zijn tegenwoordig veel beter getraind dan vijftig jaar geleden - daaree verdween niet de vraag naar meer van dit soort wedstrijden, getuige het enthousiasme op en rond de ijsbaan tijdens de tweede editie. ‘We krijgen zo veel positieve reacties. Dit is schaarse Nederlandse folklore in een geglobaliseerde wereld,’ zegt mede-bedenker en UvA-student Business Administration Ronald Ligtenberg (23).

 

Strakkere truien

Naarmate de avond vordert en de betere schaatsers aan de start verschijnen, beginnen de truien minder te wapperen. Niet dat de wind is gaan liggen. Zij die hier voor de winst komen hebben stiekem net wat strakkere kledij aangetrokken. Scheelt weer een seconde per ronde.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Sebastiaan van de Water

Toch is het de vraag of iemand dit keer aan de oude tijd van Schenk kan tippen. Niet alleen is, net zoals in de dagen van Schenk, het ijs niet van feilloze kwaliteit, ook vond een avond eerder in Heerenveen de jaarlijkse After Skate party plaats. Daar vierden Nederlandse topschaatsers met alcoholische ondersteuning dat het seizoen er weer op zit. ‘Ik heb vannacht misschien vier uur geslapen,’ vertelt topfavoriet Snel.

 

Ard Schenk zou het excuus niet accepteren. In een interview met NRC zei hij enkele jaren geleden nog: ‘Ik ging soms stappen voor een race, rolde om vijf uur ’s ochtends in bed en reed dan naar de winst. Waarom zou een jongen van 28 jaar niet een paar uurtjes minder slapen? De kwestie is: hoe sterk ben je mentaal?’

 

UvA’er Ronald Ligtenberg schaatst in een spannende rit naar 2:13,72, goed voor de derde plaats op de eindranking. Snel grijpt in de allerlaatste rit de winst, maar zijn tijd is 2:11,85 - bijna zeven tellen trager dan Schenk een halve eeuw geleden.

 

Wellicht was die ouwe toch zo slecht nog niet.

Lees meer over