Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Eternad
actueel

Folia peilt: GroenLinks vanochtend het populairst in stembureaus Crea

Laura ter Steege,
20 maart 2019 - 12:16
Betreft
Deel op

In de twee stembureaus in cultuurcentrum Crea ontving GroenLinks vanmorgen de meeste stemmen. Dat blijkt uit een steeksproefgewijze exitpoll van Folia. Naast studenten en UvA-medewerkers, komen ook veel buurtbewoners hier vandaag hun stem uitbrengen.

Er zijn vandaag maar liefst twee stembureaus bij Crea. In de praktijk betekent het dat mensen zelf kunnen kiezen of ze links of rechts willen stemmen voor de provinciale staten en de waterschappen: aan beide kanten staan drie stemhokjes. Er heerst een gezellige sfeer. Als leden van het stembureau over de gang lopen vertelt een van hen: ‘Ik heb allemaal lekkere dingen meegenomen van huis. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de mensen die komen stemmen. Het moet natuurlijk wel een gezellige dag worden.’

 

Al snel blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van de verkiezingen. Een student die binnenloopt kijkt verbaasd bij het zien van het stembureau en vraagt: ‘Waar kun je hier vandaag op stemmen?’ Ook heeft niet iedereen eraan gedacht om de stembiljetten vandaag mee te nemen naar Roeterseiland.

 

Uit een steekproefsgewijze exitpoll van Folia onder 112 ondervraagden die tussen 8.45 uur en 10.45 uur in Crea stemden, blijkt dat GroenLinks populair is. 47 mensen stemden op GroenLinks, 16 mensen op D66 en 14 mensen op Partij voor de Dieren. Sommigen houden liever geheim op wie ze hebben gestemd, terwijl anderen juist dit juist graag vertellen. ‘Ik geloof in deze partij, dus iedereen mag weten dat ik hierop heb gestemd,’ vertelt een van de SP-kiezers.

 

Bij de vorige verkiezingen (voor de Amsterdamse gemeenteraad) was het in de ochtend een nek-aan-nekrace tussen GroenLinks en D66 in de twee stembureaus van Crea.

Lees meer over