Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

Wederom tientallen rode vierkantjes gespoten op REC

Henk Strikkers,
13 maart 2019 - 10:32

Op de Roeterseilandcampus zijn vannacht wederom tientallen rode vierkantjes gespoten. In Nijmegen zijn vergelijkbare acties geweest. Het rode vierkantje is het symbool van WOinActie, dat deze week meedoet aan de actieweek in het onderwijs.

De studentenbewegingen Humanities Rally en Changing Perspective Nijmegen hebben de actie opgeëist. Ze protesteren tegen het beleid van de minister. ‘De kwaliteit van onderwijs gaat ten onder aan de bezuinigingen. Zo barsten de colleges uit hun voegen, verdwijnen de specialisaties en rijst de werkdruk de pan uit,’ schrijft Humanities Rally in een persbericht. ‘De regering moet de onderwijskwaliteit waarborgen, maar ondermijnt deze nu voornamelijk.’

 

Rode vierkantjes

Het is de tweede keer dit academisch jaar dat er rode vierkantjes verschijnen op de Roeterseilandcampus. In november was er een vergelijkbare actie om studenten en medewerkers te mobiliseren voor protestacties in november en december. Deze keer gebeurt het wederom in een week van landelijke protesten. Aanstaande vrijdag staat er een grote onderwijsstaking op de planning.

Het rode vierkantje is het symbool van WOinActie. Ze nam dat over uit Canada. Het rode vierkantje werd daar gebruikt in jarenlange protesten tegen bezuinigingen op het onderwijs. Le carré rouge, afgeleid van het Franse gezegde ‘carrément dans le rouge’ (lett: vierkant in het rood, fig: totaal blut), waaide ten tijde van de Maagdenhuisbezetting over naar Amsterdam. Gisteren werden op verschillende plekken in Utrecht al rode vierkantjes gespoten.

 

De universiteit stuurde rond elf uur deze ochtend een schoonmaakploeg de campus op, die inmiddels vrijwel alle vierkantjes heeft verwijderd.

 

Dit bericht is aangevuld.