Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Alleen Amsterdammers van Nereus zijn sneller dan de wind op de Amstel

Sebastiaan van de Water,
11 maart 2019 - 07:37
Betreft
Deel op

Stormwinden uit het westen hebben dit weekend de 47ste editie van de Heineken Roeivierkamp (H4K) gereduceerd tot een chaotische mix van roeidriekamp, roeitweekamp en roei-eenkamp. Ondanks al het tumult domineerden de boten van de Amsterdamsche Studenten Vereeniging Nereus als vanouds de Amstelrivier. Typerend voor het toernooi was de felle strijd die twee rivaliserende damesachten van Nereus onderling uitvochten.

Wild en onstuimig klotste het water van de Amstel zaterdagochtend tegen houten woonboten en stenen kades. Pieter van den Brink zag het en zuchtte. Honderden uren van zijn harde werken konden de prullenbak in.

 

Noordzee

De UvA-student Politics, Psychology, Law & Economics (21) had de voorbije weken een puntig tijdsschema voor de Heineken Roeivierkamp 2019 in elkaar gedokterd, met ruimte voor een record aantal deelnemers. Maar geen roeischema is opgewassen tegen windkracht acht. ‘De Amstel leek de Noordzee wel met al die golven. Vooral buitenlandse boten met weinig ervaring in dit soort omstandigheden liepen gevaar. We konden niet anders dan ingrijpen,’ vertelt Pieter.

 

Tot vijf keer toe gooiden de UvA-student en zijn collega's zaterdag het schema om. Uiteindelijk hakten ze een knoop door. De 5.000 meter werd geschrapt. De H4K werd teruggebracht tot H3K.

 

‘Eerlijk gezegd vond ik dat helemaal niet erg. Zo'n 5.000 meter, zeker in deze omstandigheden, is niet bepaald een korte zit,’ reageerde Kim Janssen (23), UvA-student geneeskunde en roeier in de tweede damesacht van Nereus. ‘Wat er daarna bij de 750 meter gebeurde, vond ik wel oprecht jammer.’

‘Een paar weken geleden hebben we op de Theems gewonnen van Cambridge’

Nereus versus Nereus

Na een lange dag wachten en rondhangen, staan Kim en haar bootgenoten eind zaterdagmiddag dan eindelijk op het ponton nabij het clubhuis van Nereus, klaar om hun roeiboot te bestijgen. Verderop staan hun grote rivalen binnen het eliteveld: de vedettes van de eerste damesacht van Nereus, een boot vol gelouterde Olympiërs zoals Ilse Paulis.

 

Toch kijkt niemand van Nereus 2 met grote ogen opzij. ‘Een paar weken geleden hebben we op de Theems gewonnen van Cambridge. We weten dat we kwaliteit bezitten en willen vandaag winnen,’ stelt Kim vol zelfvertrouwen.

 

Terwijl de adrenaline door hun spieren giert ontvangen de roeiers een nieuw bericht van de organisatie. Ook de 750 meter-race wordt bij nader inzien geannuleerd. De Nereïden protesteren. Die hoge golven maken het toch lekker heroïsch? Beide boten stellen voor om dan in elk geval voor de eer tegen elkaar te mogen racen. De organisatie laat zich niet overtuigen.

 

H2K

Zodoende treffen de twee damesachten van Nereus elkaar zondagochtend pas voor het eerst. De wind van de dag ervoor heeft plaats gemaakt voor plensbuien. Van de H4K is alleen nog een H2K over. Zowaar verloopt de eerste afstand van de dag, de 2500 meter, geheel volgens plan. En dan vooral volgens het plan van Nereus 2. Zij finishen in 7:47,80. Bijna 2,5 seconde sneller dan Nereus 1.

‘Op roeiwebsites ben ik opvulling genoemd’

Die uitslag is vooral zuur voor Inte Koopman (21). De UvA-student onderwijswetenschappen debuteerde tussen de ervaren rotten in Nereus 1. ‘Door blessures van anderen heb ik deze kans gekregen. Op roeiwebsites ben ik opvulling genoemd, dus ik ben extra gebrand om te bewijzen dat de boot met mij erin net zo sterk is als gewoonlijk.’

 

Inte hoopt de afsluiteinde sprintafstand van 250 meter aan te grijpen om met haar bootgenoten van Nereus 1 orde op zaken te stellen. Nereus 2 gelooft juist sterker dan ooit in een stunt. Maar eerst moeten de twee achten een half uur lang dobberen in de regen, wachtend op het startsein. ‘Dat was verschrikkelijk. We zaten daar te kleumen en bibberen, voelden onze krachten wegstromen,’ vertelt Kim van Nereus 2 na afloop.

 

Nereus 1 ging anders met de situatie om. ‘We begonnen te praten over tropische eilanden,’ zegt Inte. Of dat de doorslag gaf is moeilijk te zeggen, maar eenmaal van start suisde Nereus 1 over het water. Ze rekenden af met hun uitdagers, maakten hun achterstand in het klassement meer dan goed, en wonnen zo officieel de Heineken 'Roeivierkamp' 2019.

 

Oude Acht

De Oude Acht van Nereus, met daarin onder meer UvA-student Nelson Ritsema, greep zoals verwacht de eindzege bij de heren elite. Zij wonnen met overmacht al hun drie afstanden (inclusief de 750 meter). Evenzogoed roeiden bij de lichte elite, de gevorderden, de eerstejaars, en de eerstjaars dames Nereusboten naar de winst. H4K, H3K, H2K, of H8K - als je de beste bent maakt het eigenlijk geen bal uit.

Lees meer over