Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

UvA'ers breken record na record in stampvolle schaatstempel

Sebastiaan van de Water,
28 januari 2019 - 09:07

Sneller dan ooit gleden UvA-studenten Gerwin Coljé en Victor Ramler dit weekend over het ijs van Thialf, tijdens het NK allround schaatsen. De twee UvA’ers reden vijf persoonlijke records aan gort en kregen royaal applaus van duizenden toeschouwers (en twaalf mascottes). Toch was één van de twee schaatsers na afloop niet helemaal tevreden en denkt de ander zelfs aan stoppen met schaatsen.

De rasperige kuch van Victor Ramler (21) galmt door de tunnel onder de ijsbaan van Thialf. De UvA-student beta-gamma heeft zojuist zijn 1.500 meter rit voltooid en kampt nu met de beruchte naweeën. ‘Ik voel me gesloopt en misselijk. Ik ga me rustig omkleden, daarna sta ik je te woord, oké?’ Hoestend vervolgt het schaatstalent zijn weg richting de kleedkamers.

 

Vlak daarna komt Gerwin Coljé (24) opmerkelijk kwiek aangewandeld, zijn schaatsen haast liefkozend in zijn armen. Ook hij heeft zojuist de schaatsmijl volbracht. ‘Ik zal ongetwijfeld ook wat longblaasjes hebben beschadigd, maar daar voel ik nu weinig van. Euforie werkt verdovend,’ zegt de UvA-student met een grijns op zijn gezicht.

Gerwin Coljé (l) en Victor Ramler (r)

Vier meter hoger en tien minuten eerder beleefde Coljé de mooiste momenten van zijn schaatsseizoen. Vooruit geschreeuwd door het Friese publiek zette hij in rit zes de (op dat moment) snelste tijd van de dag neer: 1.49.04. Een indrukwekkende prestatie als je bedenkt dat zijn PR tot gisteren 1.50.79 bedroeg. Bovendien vestigde Coljé zaterdag op de 500 en 5.000 meter ook al nieuwe persoonlijk records.


Stadhuisceremonie 2.0?
Coljé eindigde vorig jaar als zesde op het NK allround, waarna hij werd ontboden op het gemeentehuis van zijn woonplaats Oudewater voor officiële felicitaties. Lonken nu nog grote festiviteiten?


Helaas niet. Acht rijders duiken onder Coljé’s tijd op de 1.500. De 24-jarige schaatser eindigt ook in het overall klassement als negende en mag daardoor niet eens mee doen aan de afsluitende tien kilometer.

 

‘Het deelnemersveld is dit jaar gewoon veel sterker dan vorig jaar. Ik heb voor mijn doen een supertoernooi gereden. Hier had ik twee jaar geleden niet over durven dromen,’ vertelt de gelukkige UvA-student finance.

Victor Ramlers dromen reiken nog verder dan die van Coljé. Opgefrist en met zijn donkere haren weer netjes in model vertelt hij over zijn ambities. ‘Ik wil naar de top. Ik ben dan ook hier naar Heerenveen gekomen met één doel: laten zien hoe veel vooruitgang ik heb geboekt.’ Ramler kende inderdaad een goed jaar in het marathoncircuit, rijdend voor het aan Skits gelieerde Team Vector. Hij won zelfs een zilveren medaille bij het NK Massastart.

 

Maar hier in Thialf wil het niet helemaal vlotten. Op de 500 zet hij weliswaar een PR neer, en ook op de 1.500 beukt hij zich naar een nieuwe beste tijd, maar op de 5.000 komt hij niet in zijn ritme. Ramler eindigt uiteindelijk op een elfde plaats.

‘Als ik in de zakenwereld voor een echte carrière wil gaan, kan ik niet tegelijkertijd blijven schaatsen’

Toekomsttwijfels

Paradoxaal genoeg is het de meer euforische van de twee die twijfelt over zijn schaatstoekomst. ‘Ik heb bijna mijn master finance op zak. Als ik in de zakenwereld voor een echte carrière wil gaan, kan ik niet tegelijkertijd blijven schaatsen. Alleen als er een commerciële ploeg voor me komt ga ik nog een jaar door. En anders... dan was dit misschien wel mijn laatste race hier,’ aldus Coljé.

 

Ramler wil nog niet eens denken aan werken. ‘Ik zie het zo: zodra ik dertig ben kan ik altijd nog veertig jaar lang alles op werk richten. Voor schaatsen op topniveau geldt dat niet. Dus dat heeft nu mijn prioriteit. Zolang ik progressie blijf boeken blijf ik geloven in mijn doelen, en blijf ik af en toe hoorcolleges skippen om lekker te gaan trainen.’

Lees meer over