Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Maagdenhuis en P.C. Hoofthuis beklad met ‘Rudolf heeft gelijk’

Henk Strikkers,
18 januari 2019 - 09:53

Op het Maagdenhuis en het P.C. Hoofthuis is vannacht de tekst ‘Rudolf heeft gelijk’ gespoten in rode graffiti. De tekst is waarschijnlijk een verwijzing naar de ontslagen docent Rudolf Valkhoff, die vorige week de rechtszaak tegen zijn ontslag in hoger beroep verloor. Valkhoff was een prominent Maagdenhuisbezetter in 2015.

De bekladding komt ruim een week nadat voormalig docent cultuurwetenschappen Rudolf Valkhoff voor de tweede keer bot ving in zijn ontslagzaak tegen de UvA. Vorige week donderdag oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat de universiteit Valkhoff mocht ontslaan. Valkhoffs ‘houding en gedrag’ maakten hem ‘onbekwaam dan wel ongeschikt voor zijn functie,’ zo oordeelde de Raad. Bovendien oordeelde de Raad dat er in de processtukken ‘geen steun’ is voor Valkhoffs opvatting dat hij werd ontslagen wegens zijn rol in de bezettingen.

 

Valkhoff liet na afloop van de rechtszaakLees hier de volledige uitspraak. weten dat ‘diepe teleurstelling overheerst’, en dat hij vond dat de Raad ‘niet écht heeft gekeken naar (onder meer) het recht op academische vrijheid’. Voorafgaand aan het hoger beroep werd er gedreigd met acties als Valkhoff zijn baan niet terugkreeg. De bekladding is niet opgeëist.

 

Vierkant

Het is niet de eerste keer dat het Maagdenhuis wordt beklad. In februari vorig jaar, drie jaar na de bezetting van het bestuursgebouw van de UvA, werd bijvoorbeeld een rood vierkant op de deur van het Maagdenhuis geverfd. Destijds eiste De Nieuwe Universiteit de bekladding op.