Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

Positief oordeel over Kwaliteitszorg aan de UvA

Dirk Wolthekker,
14 december 2018 - 11:51

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Commissie (NVAO) heeft de kwaliteitszorg van de UvA als geheel positief beoordeeld. De zogenoemde Instellingstoets Kwaliteitszorg heeft voor de UvA een ‘voldoende’ opgeleverd, de meest positieve uitkomst binnen de toets. Het oordeel wordt nu in een conceptrapport uitgewerkt. Media januari zal dit rapport naar buiten komen waarna de UvA er op kan reageren.

Voor alle duidelijkheid: de instellingstoets zegt niets over de kwaliteit van de opleidingen, die wordt apart beoordeeld. Waar het bij de Instellingstoets Kwaliteitszorg om gaat is de vraag in hoeverre het kwaliteitszorgsysteem van de instelling en de daarbij horende werkwijzen ‘robuust’ zijn en of binnen de instelling een ‘duurzame kwaliteitscultuur’ tot stand is gekomen. Kennelijk is dat in ‘voldoende’ mate het geval aan de UvA.

 

Het oordeel van de commissie is onder meer gebaseerd op een bezoek dat een NVAO-panel op 7 en 8 november bracht aan de UvA. Tijdens het bezoek voerde het panel gesprekken met docenten, studenten, bestuurders en andere betrokkenen over de onderwijsvisie, het onderwijsbeleid en de kwaliteitszorg van de UvA. Daarnaast was er een open spreekuur.

 

International Classroom

De commissie prijst de stappen die de UvA de afgelopen jaren heeft gezet. Daarbij worden specifiek de herziening van de onderwijsvisie en de internationalisering genoemd. In een eerste reactie schrijft de UvA: ‘Met name internationalisering is door de commissie grondig onderzocht. Er wordt geconstateerd dat er op veel plekken met veel enthousiasme en creativiteit invulling wordt gegeven aan de International Classroom. De commissie adviseert wel om het begrip “International Classroom” eenduidiger uit te werken.’ Ook sprak de commissie haar waardering uit voor de manier waarop de UvA haar kwaliteitszorg bewaakt aan de hand van UvA Data en UvA Q. De UvA wordt geadviseerd daar haar kwaliteitsbewaking ‘nog sterker’ aan te koppelen.

 

Na de officiële reactie van de UvA op het rapport zal het NVAO-bestuur in het voorjaar een definitief oordeel vellen.