Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Christin Hume (Unsplash)
actueel

UvA blijft voorlopig meedoen aan Nationale Studenten Enquête

Henk Strikkers,
13 december 2018 - 10:13

Studenten van de UvA en de Universiteit Utrecht krijgen ook volgend jaar weer de vragen van de Nationale Studenten Enquête voorgeschoteld. Eerder dreigden die twee universiteiten niet meer mee te doen aan het onderzoek omdat ze ontevreden waren over hoe de NSE omging met anonieme antwoorden.

De organisatie achter de Nationale Studenten Enquête (NSE), Studiekeuze123, heeft toegezegd een aantal veranderingen in het onderzoek door te voeren om tegemoet te komen aan de eisen van de twee grootste universiteiten van Nederland. De UvA was van mening dat het weinig meer aan de resultaten had nu studenten er dit jaar voor konden kiezen om anoniem te antwoorden. Volgens Studiekeuze123 was dat een logisch gevolg van de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

 

Nutteloze antwoorden

Daardoor werden de antwoorden maar beperkt doorgegeven aan de universiteiten en wisten zij bijvoorbeeld niet welke studenten klaagden over faciliteiten of positief waren over hun docenten. Het was zelfs niet mogelijk om te zien in welk studiejaar studenten zaten en of ze een bachelor of master deden. De UvA vond dat de antwoorden die ze hierdoor kreeg praktisch nutteloos waren. Ze kon er immers niet gericht de kwaliteit van haar onderwijs en faciliteiten mee verbeteren.

 

Studiekeuze123 is na brieven op poten van het bestuur van de UU en de UvA van mening veranderd. De UvA kan volgend jaar, ook wanneer studenten kiezen voor het anoniem invullen van de enquête, zien welke studie diegene volgt, aan welke faculteit de student dat doet en aan welke graduate school. Bovendien krijgen universiteiten alle antwoorden op de vragen doorgespeeld van Studiekeuze123.

Volgens universiteiten moeten er ‘nieuwe afspraken’ gemaakt worden over of resultaten uit de NSE ‘doorgeleverd mogen worden aan (commerciële) derden’

Geen taboes

Daarnaast hebben de universiteiten met Studiekeuze123 afgesproken dat er volgend jaar wordt begonnen met een grondige evaluatie van de NSE. Daarbij laten de universiteiten bij voorbaat weten dat er wat hen betreft weinig taboes mogen zijn. Ze willen dat er ‘naast Studiekeuze123 ook naar andere partijen wordt gekeken voor de uitvoering van de NSE, ook als hiervoor een nieuw aanbestedingsproces nodig is’.

 

Tevens moeten er, volgens de UvA en de UU, ‘nieuwe afspraken’ gemaakt worden over of resultaten uit de NSE ‘doorgeleverd mogen worden aan (commerciële) derden’. Hierbij is met name te denken aan onderzoeken als de Keuzegids en het Beste Studies-onderzoek van Elsevier. Zij baseren hun ranglijsten voor een belangrijk deel op uitkomsten van de NSE.