Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

‘Dynamisch en vrolijk’ padel steelt de show op tennistoernooi

Sebastiaan van de Water,
19 november 2018 - 09:15

Luid lachende padelista’s, muzikaal begeleid door Spaanstalige zomerhits, voerden dit weekend de boventoon tijdens het Amsterdamse Studenten Tennis Toernooi (ASTT). Het zorgde ongetwijfeld voor ergernis onder de meest toegewijde tennispuristen op het USC Tennis Park. ‘Padel laat zien dat de sfeer bij tennis vaak onnodig naar is.’

Ontkennen heeft geen zin. Het padelvirus heeft definitief toegeslagen op de Amsterdamse studententennisvereniging Chip & Charge. De padelkooien zijn steeds vaker bezet. De lessen zitten bomvol. En Rosco Muller (32) weet precies waarom.

 

PadelPadel is een racketsport voor vier spelers, gespeeld op een veld omringd door hekken en glazen wanden is dynamischer, sneller, leuker, toegankelijker en gezelliger dan tennis,’ aldus de immer stellige padeltrainer van Chip & Charge. Hij giet op deze zonnige zaterdag, de eerste dag van het ASTT 2018, de inhoud van een blikje Bacardi Cola naar binnen en produceert vervolgens de ene na de andere overtuigde oneliner. ‘Geloof me, padelhaters bestaan niet. Iédereen is enthousiast. De enige mensen die geen fan zijn van padel, zijn mensen die nog nooit hebben gepadeld.’

 

Pionierswerk

Rosco is mogelijk niet volledig objectief. Hij raakte bevangen met het padelvirus toen hij een paar jaar geleden per abuis op de zevende verdieping van een Spaanse winkeltoren de lift uitliep en daar verbijsterd een etage vol padelbanen aantrof. Sindsdien zet hij zijn aanstekelijke enthousiasme in om de sport ook in Nederland op de kaart te zetten.

Dat lukt steeds beter. ‘De inschrijvingen voor de eerste padelwedstrijden in de historie van het ASTT zaten meteen vol,’ vertelt Maartje Nelissen, een UvA-student geneeskunde die na vele jaren haar fijnbesnaarde tennisracket regelmatig inruilt voor een veel dikker padelracket.

 

‘Bij padel is de sfeer veel beter dan bij tennis. Tennissers zitten vol frustratie, maar ik heb nog nooit iemand horen schelden of schreeuwen in de padelkooi, aldus Maartje, die de Latin beats-playlist nog wat harder over het USC Tennispark laat schallen.

 

Geen onvertogen woord

Tot zover de positieve kant. Want je kunt je voorstellen dat ware tennisliefhebbers ondertussen hoofdschuddend hun blik werpen op die uitbundige padelista’s met hun campingversie van tennis en hun Ibiza-sfeertje. Ze moeten het welhaast als een soort barbaarse invasie zien van hun nobele sport.

 

Maar een uitgebreide rondvraag onder de deelnemers van het ASTT leert dat Rosco gelijk had. Padelhaters zijn hier nergens te bekennen. De ene na de andere fanatieke tennispurist geeft toe dat padel in veel opzichten aantrekkelijker is dan de sport waar ze een fiks deel van hun leven aan hebben gewijd.

 

‘Ik blijf tennis preferen, omdat ik niet wil dubbelen. Maar padel laat wel zien dat de sfeer bij tennis vaak onnodig aan de nare kant is,’ concludeert Daan Robberse (19), eveneens student aan het AMC.

Ergens hebben tennisbanen iets gemeen met kerken. In kerken wordt het eeuwig leven aangekondigd, en toch zie je er zelden iemand vrolijk lachen. En zo ook op de tennisbaan, waar volwassen mensen lekker met een balletje mogen spelen, heerst een overdreven serieuze etiquette.

 

Lachen

Padel breekt daar mee. ‘Daarom is het zo populair hier bij studenten,’ zegt Maartje. ‘Er wordt voortdurend gelachen. Je staat op de baan fysiek dicht bij elkaar dus je ziet elkaars gezichten en emoties. Met zijn vieren schep je lange en verrassende rallies. Ik weet zeker dat op het ASTT 2028 ook nog gepadeld wordt.’

 

Misschien dat tegen die tijd enige kruisbestuiving heeft plaats gevonden. Dat de tenniscultuur iets losser is geworden, door de invloed van padel. En dat padel, door de groeiende populariteit, iets serieuzer en competitiever wordt beoefend.

 

Vanuit het achterste padelkooi op het USC tennispark klinken zaterdagavond in elk geval al de eerste krachttermen. ‘Jongen! Hoerenmoeder!’ roept een speler na een gemiste slag. Het is een bemoedigend signaal: padel is hier om te blijven.

 

In een eerdere versie van dit bericht was niet duidelijk dat Maartje Nelissen nog steeds tennis speelde. Dit is inmiddels gecorrigeerd.