Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA herkent zich niet in ‘groeipijn’ die Keuzegids ziet

Henk Strikkers,
15 november 2018 - 09:29

De UvA staat weer onderaan in universitaire ranglijst die de Keuzegids Universiteiten opstelt. Ze scoort wel iets beter dan vorig jaar. Volgens de redactie van de Keuzegids kan de UvA de groei van de studentenaantallen niet goed verhapstukken, maar de UvA bestrijdt dat.

De lage score van de UvA wordt volgens de Keuzegids-redactie verklaard doordat ‘de UvA kraakt onder hoge studentenaantallen’. ‘Vooral de massale economieopleidingen hebben last van groeipijn, met alle logistieke problemen van dien,’ staat er in de gids. ‘Met studentenaantallen boven de 800 barstten de collegezalen uit hun voegen. Noodgedwongen kregen studenten college in Koninklijk Theater Carré. Een mooie plek maar volgens de studenten geen oplossing voor het probleem: ze uiten sterke kritiek op de faciliteiten.’

‘De UvA heeft last van groeipijnen,’ schrijft de Keuzegids

Economics & Business Economics

Dat blijkt uit de lage score die Economics & Business Economics krijgt in de Keuzegids: slechts 42 op een schaal van 100. Daarmee scoort ze de op een na laagste score van UvA-opleidingen. Opvallend genoeg is dat beter dan de score van vorig jaar. Toen beoordeelde de Keuzegids de studie met 40 op 100.

 

Volgens de UvA heeft de universiteit haar faciliteiten wel op orde, en in die bewering wordt zij zelfs ondersteund door de Keuzegids. Bij de studie Economics & Business Economics krijgen de faciliteiten namelijk het stempel ‘o’, oftewel neutraal. Dat is beter dan de score vorig jaar en beter dan drie andere universiteiten.

‘De Keuzegids baseert zich op de Nationale Studenten Enquête, die tevredenheid onderzoekt en niet kwaliteit’

Tevredenheid

De UvA is eveneens misnoegd over een persbericht waarin de Keuzegids het heeft over kwaliteitsproblemen. ‘De Keuzegids baseert zich op de Nationale Studenten Enquête (NSE), die tevredenheid onderzoekt en niet kwaliteit,’ vertelt persvoorlichter Laura Erdtsieck.

 

‘En vervolgens vergroot ze relatieve verschillen uit dat tevredenheidsonderzoek en geeft ze die absoluut weer. Uit de NSE blijkt dat we op geen enkel punt ondermaats scoren, maar de Keuzegids presenteert het alsof sommige opleidingen onvoldoende kwaliteit hebben. Dat is niet waar.’

 

Kleinschaligheid

Van oudsher scoren de kleinere en specialistische universiteiten goed in de Keuzegids en dat is dit jaar niet anders. Wageningen heeft met 74 op 100 de beste score van alle universiteiten, terwijl de UvA met 54 onderaan staat. Toch is er goed nieuws: vorig jaar was de score van de UvA namelijk 53,5. De universiteit boekt dus progressie.

De hoge score van kleinschalige opleidingen blijkt ook uit de score die de UvA-studie Hebreeuws krijgt. Ze scoort met 88 op 100 de beste score van alle studies van de UvA en een van de hoogste scores van Nederland.

 

Methodologie

De ranglijst van de Keuzegids is gebaseerd op openbare cijfers van de Vereniging van Universiteiten, Studiekeuze123 en op de resultaten van de Nationale Studentenenquête. Bij die methodologie zijn vraagtekens te zetten, omdat studenten vaak maar één universiteit studeren en dus moeilijk faciliteiten of onderwijskwaliteit van verschillende universiteiten kunnen vergelijken. Bovendien zijn de verschillen tussen studies en universiteiten in de Nationale Studenten Enquête vaak klein.

Lees meer over