Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Francesca Patella (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Componist Louis Andriessen ontvangt UvA-eredoctoraat

Henk Strikkers,
14 november 2018 - 13:37

Componist Louis Andriessen krijgt tijdens de dies natalis van de UvA op 8 januari een eredoctoraat uitgereikt. Andriessen, die ook hoogleraar aan de Universiteit Leiden was, ontvangt de titel ‘vanwege zijn vernieuwende werk als componist’.

Andriessen is een van de grondleggers van de Haagse School, een muzikale stroming die de klassieke muziek grondig op zijn grondvesten liet schudden. Hij componeerde onder meer het minimalistische stuk De Staat, dat wordt gezien als een van de belangrijkste naoorlogse werken.

Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
Erepromotor Kati Röttger

Volgens erepromotor Kati Röttger (hoogleraar theaterwetenschap) is Andriessen ‘voor de uitvoerende kunsten en de wetenschappelijke studie ervan, van eminent belang door zijn ontwikkeling van het concept van kunstwerken als theoretisch object’. Julia Kursell (hoogleraar muziekwetenschap) en eveneens erepromotor stelt dat hij ‘een essentiële rol’ heeft gespeeld ‘in het muziekleven in Nederland en wereldwijd’.

 

Inspiratie

Rector magnificus Karen Maex noemt Andriessen ‘een inspiratie voor velen’. Daarnaast zegt ze dat ‘Andriessen regelmatig betrokken is geweest bij projecten aan de UvA, zowel binnen het onderwijs als het onderzoek. Daarom ben ik namens de hele UvA ontzettend trots dat we Louis Andriessen dit jaar een eredoctoraat toekennen.’

Vorige week maakte de UvA al bekend dat ook de Canadese activist en publicist Naomi Klein een eredoctoraat krijgt. Een eredoctoraat is een erkenning die universiteiten aan wetenschappers en niet-wetenschappers kunnen geven voor hun bijzondere prestaties. Bij de uitreiking van een eredoctoraat krijgt de eredoctor een doctorstitel, net zoals promovendi na afronding van hun proefschrift krijgen. Wel is het eredoctoraat een andersoortige doctorstitel dan die van promovendi, een eredoctor moet officieel de titel doctor honoris causa (afgekort dr.h.c.) voeren.