Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Acties als Valkhoff zijn baan niet terugkrijgt’

Henk Strikkers,
7 november 2018 - 13:01

In een persbericht aan Het Parool wordt namens De Autonome Universiteit gedreigd met acties als de universiteit Rudolf Valkhoff, de ontslagen docent algemene cultuurwetenschappen, niet opnieuw in dienst neemt. De Autonome Universiteit ontkent alle betrokkenheid.

Voormalig docent Rudolf Valkhoff werd begin 2016 ontslagen door de universiteit nadat hij een jaar eerder op non-actief werd gesteld. Volgens de UvA was de werkrelatie met Valkhoff ‘onherstelbaar verstoord’ omdat hij niet goed functioneerde en hij weinig bereid was zich te voegen naar een nieuw curriculum, terwijl Valkhoff steeds heeft gezegd dat hij ontslagen werd vanwege zijn deelname aan de Bungehuis- en Maagdenhuisbezetting. Vorig jaar stelde de rechtbank de UvA in het gelijk. De universiteit mocht Valkhoff zowel op non-actief stellen als ontslaan.

 

De Autonome Universiteit, de groep studenten en medewerkers die recent het P.C. Hoofthuis bezette, riep de UvA eerder op Valkhoff weer in dienst te nemen. Het was zelfs een van de twaalf eisen die ze formuleerde tijdens de bezetting van het P.C. Hoofthuis. Tijdens de ontruiming van het pand bleek Rudolf Valkhoff zelf ook een van de bezetters te zijn. Hem wacht, net als dertig andere bezetters, nog een rechtszaak vanwege lokaalvredebreuk.

 

Geen kans

René Boomkens, hoogleraar algemene cultuurwetenschappen en voorzitter van de gelijknamige capaciteitsgroep, zegt dat hij ‘de opvattingen kent’. ‘Rudolf Valkhoff wil graag weer zijn baan terug, en wat de UvA betreft is er geen kans dat hij terugkeert op zijn oude afdeling.’

 

Morgen, op donderdag 8 november, dient het hoger beroep van Rudolf Valkhoff tegen zijn ontslag.

 

In een eerdere versie van dit artikel stond dat het persbericht van de Autonome Universiteit afkomstig was. Naar nu blijkt is het niet afkomstig van het e-mailadres waarvandaan de Autonome Universiteit normaliter persberichten stuurt. De Autonome Universiteit ontkent betrokkenheid bij dit persbericht. Dit is op donderdag 8 november aangepast.