Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Lozano (Barcelona En Comú - cc, via Flickr)
actueel

Canadese activist en publicist Naomi Klein krijgt eredoctoraat

Henk Strikkers,
6 november 2018 - 11:01

De activistische Canadese publicist en filmmaker Naomi Klein krijgt op de volgende dies van de UvA in januari een eredoctoraat. Dat heeft de UvA bekend gemaakt. Ze krijgt het eredoctoraat ‘voor haar belangrijke bijdragen aan het vestigen van aandacht op wereldwijde sociale rechtvaardigheidsvraagstukken in de wetenschap en daarbuiten’.

Klein (48) werd in 1999 wereldwijd beroemd met haar boek No Logo, waarin ze de groeiende macht van multinationals en andere grote bedrijven beschrijft en bekritiseert. Ze liet zich onder meer negatief uit over het consumentisme en over de manieren waarop multinationals het recht naar hun hand proberen te zetten. Het boek werd een van de belangrijkste boeken voor de antiglobaliseringbeweging.

 

Kritiek op ongebreideld kapitalisme

Daarna verschenen van haar hand onder meer de boeken The Shock Doctrine (2007) en This Changes Everything (2014) waarin ze scherpe kritiek levert op het vrijemarktdenken. Volgens Klein leidt het ongebreidelde kapitalisme, of ‘rampenkapitalisme’ zoals het zelf noemt, tot toenemende ongelijkheid en klimaatverandering.

Foto: Dirk Gillissen (UvA)
Ingo Venzke: ‘Haar ideeën zijn van onschatbare waarde geweest in het wetenschappelijke onderzoek naar en discussies over sociale rechtvaardigheid binnen en tussen landen’

Ingo Venzke, hoogleraar International Law and Social Justice aan de UvA, is erepromotor van Naomi Klein. Hij roemt Klein om haar scherpe blik. ‘Haar ideeën zijn van onschatbare waarde geweest in het wetenschappelijke onderzoek naar en discussies over sociale rechtvaardigheid binnen en tussen landen,’ aldus Venzke.

 

Verrassende kijk

Rector magnificus Karen Maex noemt Klein ‘een kritische denker met een enorme maatschappelijke betrokkenheid’. ‘Ze heeft een verrassende kijk op grote hedendaagse problemen en weet gevestigde ideeën in twijfel te trekken.’

 

Klein ontvangt het eredocotraat op de dies natalis van de universiteit op dinsdag 8 januari. De UvA benoemt naast Klein nog een eredoctor. Deze wordt volgende week bekend gemaakt.

Eredoctoraat

Een eredoctoraat is een erkenning die universiteiten aan wetenschappers en niet-wetenschappers kunnen geven voor hun bijzondere prestaties. Bij de uitreiking van een eredoctoraat krijgt de eredoctor een doctorstitel, net zoals promovendi na afronding van hun proefschrift krijgen. Wel is het eredoctoraat een andersoortige doctorstitel dan die van promovendi, een eredoctor moet officieel de titel doctor honoris causa (afgekort dr.h.c.) voeren.