Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marleen Hoebe
actueel

UvA-docenten beginnen aan dertigtal colleges in buitenlucht

Marleen Hoebe,
24 september 2018 - 15:06

Deze week worden verschillende UvA-colleges in de buitenlucht gegeven uit protest tegen de doelmatigheidskorting. Vandaag gaf hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers het startschot, met het eerste college op Roeterseiland met een beetje zon, veel wind en gelukkig geen regen.

De UvA geeft deze week meer dan dertig colleges buiten, onder andere bij Roeterseiland, Oudemanhuispoort, P.C. Hoofthuis en zelfs in de trein. Niet alleen op de UvA voeren docenten actie; alle universiteiten in Nederland doen mee. De buitencolleges vormen een protest tegen de doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro. Het is een initiatief van actiegroep WOinactie.

 

De openluchtcollegezaal

Tussen REC-J/K en Crea staan een groot scherm, geluidsboxen, een tentje en twaalf rijen bankjes opgesteld. Hier vinden de grote hoorcolleges plaats. Het is net weer droog als er tromgeroffel klinkt. Het college van Kuipers gaat bijna beginnen. Tegelijkertijd begint ook de wind harder te waaien. Vooraan de ‘collegezaal’ staat een doos met poncho’s voor als het gaat regenen. De bankjes zitten nog niet helemaal vol, maar er komt wel steeds meer zon.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Marleen Hoebe

Kuipers staat in het tentje, met een lange jas aan en een rood vierkantje opgespeld. Ze vertelt dat cultureel socioloog Chip Huisman eigenlijk college zou geven. ‘Maar zijn dochtertje is gisteren geboren, dus ik neem het van hem over.’ Er komt een “ahhhhh” vanuit het publiek. Kuipers begint dan haar college “What is good sociology and why it is so difficult”. Steeds meer studenten sluiten aan. Velen zitten mee te pennen op hun schrijfblok of mee te typen op hun laptop. Af en toe komt er een flinke windvlaag voorbij.

‘Ik zou hier toch echt niet in de kou willen zitten’

College in de kou

Twee mannelijke studenten lopen voorbij. ‘Ik zou hier toch echt niet in de kou willen zitten,’ zegt een van hen. Ook aan deze studenten is gedacht. ‘Het college wordt opgenomen, zodat ze van deze actie niet de dupe zijn,’ vertelt Asva-vicevoorzitter Maarten Kiers. ‘Ze kunnen dit gewoon terugkijken op Canvas,’ vult Asva-voorzitter Alba van Vliet aan.

 

Deze week zullen er elke dag verschillende openluchtcolleges van de UvA plaatsvinden. Vrijdag om 13.00 uur is het laatste college buiten op het plein voor het filmmuseum EYE. Een overzicht van alle colleges die buiten in Nederland worden gegeven is hier te vinden.