Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: belchonok (cc, via iStock)
actueel

Studentenartsen: forse stijging in aantal chlamydia- en gonorroe-infecties

Sterre van der Hee,
22 augustus 2018 - 15:57

Het aantal chlamydia- en gonorroe-infecties is de laatste jaren sterk toegenomen onder patiënten van het Bureau Studentenartsen, zo blijkt uit een analyse van de spreekuurcontacten. Studenten laten zich wel vaker testen op geslachtsziekten. 

Chlamydia-infecties komen vaker voor, zo ziet het Bureau Studentenartsen, dat het aantal gevallen onder patiënten in de laatste tien jaar registreerde. Van 2008 tot 2017 steeg het aantal infecties van 55 naar 92 per jaar, blijkt uit de cijfers. Ook is het aantal gevallen van gonorroe – bij mannen ook wel ‘een druiper’ genoemd – toegenomen: van 7 gevallen in 2008 tot 17 in 2017. Wel doen steeds meer studenten een soatest. 

Lees verder

Hoe gaan UvA-studenten met soa’s om? Lees ook ons eerdere verhaal: Vrij veilig, vrij onvoordelig. ‘Ik heb nog nooit seks met condoom gehad.

De oorzaak van de stijging is onduidelijk, zegt Peter Vonk van het Bureau Studentenartsen. ‘We weten dat besmetting vaker plaatsvindt, dus kennelijk vrijen studenten onveilig.’ Studentenartsen roepen op tot ‘double dutch’, het gebruik van een condoom én een ander antieconceptiemiddel tijdens de seks. Ook dringen ze aan op een soatest bij klachten als onverklaard vaginaal bloedverlies, onverklaarde vaginale afscheiding, jeuk of afscheiding uit de penis.

In juni waarschuwden ook studentenartsen in Leuven voor een toenemend aantal chlamydia-infecties

Iets minder soatests

Het aantal soatests is in de laatste tien jaar flink gestegen, maar sinds 2015 ook weer licht gedaald (zie onder). Dat kan verschillende oorzaken hebben, zegt Vonk: ‘Studenten realiseren zich niet dat ze risico lopen, of ze schamen zich, of ze vinden het te duur [een test kost vaak 100 tot 150 euro, red]. Of het is lamlendigheid. Hoe dan ook: er moet een condoom om, en ze moeten vaker naar de praktijk komen.’

 

In juni waarschuwden ook studentenartsen van de Katholieke Universiteit Leuven voor chlamydia: zij registreerden zeven keer meer infecties dan tien jaar geleden. ‘We zien de opmars ook in de rest van het land, hoofdzakelijk bij jongeren’, zei studentenarts Rikka De Roy tegen nieuwssite VTM Nieuws. Ze schatte dat een op de twintig jongeren chlamydia heeft. Overigens, zei De Roy, had de toename ook te maken met een betere screening. 

 

Arts voor studenten 

Het Bureau Studentenartsen aan de Oude Turfmarkt 151 is bedoeld voor alle inwoners van het Amsterdam Centrum en UvA- en HvA-studenten, die zich kunnen laten behandelen door huisartsen die gespecialiseerd zijn in studie- en studentenleven. 

 

Bekijk hieronder de precieze cijfers van chlamydia- en gonorroe-infecties en het aantal soatests in de laatste tien jaar. 

Lees meer over