Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Gwyneth Jones (cc, via Flickr)
actueel

Ondernemingsraad bezorgd om voorwaarden Canvas

Henk Strikkers,
18 juli 2018 - 06:00

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de UvA is kritisch over de rechten die de nieuwe digitale leeromgeving Canvas krijgt op werk van gebruikers. De UvA heeft toegezegd daarnaar te kijken. ‘Tegen de tijd dat het uitgezocht is, beschikt Canvas al over een onherroepelijke licentie op al onze lesmaterialen en kan ze die doorverkopen,’ zegt COR-voorzitter Breanndán Ó Nualláin.

Per 1 september vervangt Canvas na zo’n twintig jaar Blackboard als digitale leeromgeving van de UvA. De afgelopen maanden werden hier en daar al studies en vakken overgezet als test, maar deze zomer moeten alle docenten en alle studenten over. De universiteit voert intern campagne om Canvas onder de aandacht te brengen bij docenten en studenten.

 

Intellectueel eigendom

Breanndán Ó Nualláin, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) en docent informatica bij het Amsterdam University College, bekijkt het met argusogen. ‘Het is de COR opgevallen dat Canvas met de Terms of Use zich het intellectuele eigendom op het werk van studenten en medewerkers toe-eigent,’ vertelt hij.

‘Dit geldt even goed voor het werk van studenten, opdrachten, scripties en dergelijke’

Die Terms of Use bevatten een passage waarin gebruikers de UvA en Instructure (het bedrijf achter Canvas) ‘a fully paid, perpetual, worldwide, irrevocable, royalty-free, non-exclusive and fully sub licensable license to use, distribute, reproduce, modify and adapt its User Content’ geven. Die mag gebruikt worden om de digitale leeromgeving te laten draaien.

 

Goed geregeld

De COR heeft daar vragen over gesteld en kreeg de toezegging dat dit uitgezocht zou worden. ‘Maar ja, nu zitten we in de fase dat alle docenten hun lesmaterialen op Canvas zetten. Tegen de tijd dat het uitgezocht is, beschikt Instructure dus over een onherroepelijke licentie op al onze lesmaterialen en kan ze die doorverkopen,’ vertelt Ó Nualláin. ‘Dit geldt even goed voor het werk van studenten, opdrachten, scripties en dergelijke.’

 

De UvA laat bij monde van een woordvoerder weten dat ‘het uiteraard belangrijk’ is ‘dat het intellectueel eigendom goed geregeld is.’ Ze benadrukt dat Instructure de door studenten en docenten geüploade bestanden ‘uitsluitend ten behoeve van de goede werking van het leermanagementsysteem’ mag gebruiken.

Turnitin

Eerder dit jaar ontstond ontsteltenis aan de UvA toen bleek dat de plagiaatchecker Turnitin ook een vergaande licentie kreeg op al het werk dat studenten en UvA-werknemers uploaden. Na juridisch onderzoek kwam de UvA met de mededeling dat studenten niet gebonden zijn aan de User Agreement van Turnitin, doordat de gezamenlijke Nederlandse universiteiten een overkoepelende deal hebben met Turnitin. Die zou de User Agreement deels buiten werking verklaren.