Foto: Daniël Rommens
actueel

Hoogleraar Agneta Fischer wordt waarnemend FMG-decaan

Henk Strikkers,
11 juli 2018 - 14:03

Agneta Fischer, hoogleraar emoties en affectieve processen en voorzitter van de psychologieafdeling, wordt tijdelijk decaan van de Faculteit der Maatschappij & Gedragswetenschappen. Ze begint op 1 september en blijft tot er een definitieve opvolger van Hans Brug gevonden is.

Agneta Hebelina Fischer (Haarlem, 1958) studeerde en promoveerde aan de Universiteit Leiden en werkt sinds 1991 aan de UvA, waarvan de laatste twintig jaar als hoogleraar. Ze is gespecialiseerd in sociale psychologie en is bestuurslid van het Amsterdam Brain and Cognition Center.

Foto: Danny Schwarz

Bestuursvoorzitter Geert ten Dam laat weten ‘ontzettend blij’ te zijn dat Fischer ‘met haar uitgebreide ervaring binnen de UvA’ waarnemend decaan wordt. Fischer volgt Hans Brug op die per 1 september directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) wordt.

 

Down-to-earth

‘Ze heeft geen geheime agenda, houdt niet van ellenbogenwerk en is echt uitzonderlijk prettig in de omgang. Je kunt ook weleens een meningsverschil met haar hebben hoor, maar ze is helemaal niet het type dat daar maanden over zeurt, integendeel,’ zei onderwijsdirecteur van de psychologieafdeling Klaas Visser in 2013 over Fischer. Marc Heerdink, destijds promovendus en nu docent aan de UvA, noemde haar ‘heel authentiek, heel spontaan en wars van elke vorm van hoogmoed. Zij is heel down-to-earth.’

 

Luister hieronder een gesprek terug dat Folia in 2013 had met Agneta Fischer.