Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

UvA-student wint slopende wielerkoers van 500 kilometer naar Parijs

Sebastiaan van de Water,
18 juni 2018 - 09:06

Net zoals de Tour de France eindigt de studentenklassieker Amsterdam-Parijs met een glas champagne onder de Eiffeltoren. Maar waar de langste rit van de Tour de France dit jaar 231 kilometer lang is, begonnen vijftien tweetallen dit weekend aan een bizarre 500 kilometer-durende slooptocht naar de hoofdstad van Frankrijk.

Hoe is het om in één ruk de vijfhonderd kilometer tussen Amsterdam en Parijs fietsend te overbruggen? UvA-studenten Bastiaan Veldkamp (23, natuurkunde) en Michael Nagel (21, Scandinaviëstudies) hoopten daar vorig jaar al achter te komen. Maar beiden kwamen toen nooit in de lichtstad aan.


Voor Michael, die gepland had om met zijn vader de tocht te maken, wierp een verschoven tentamen roet in het eten. Bastiaan startte wel, maar moest zijn poging staken nadat zijn toenmalige teamgenoot ergens in een Belgisch weiland onwel was geworden.

‘Verreweg de meeste leden van Skits laten het bij één deelname. Ze peinzen er niet over om nog een keer naar Parijs te fietsen’

Een jaar wachten en trainen later, liepen beide UvA-studenten zaterdagochtend nerveus over het startterrein op Science Park. Hun blauw-wit-oranje Skits-truitjes vielen uit de toon. SkitsSkits is de Amsterdamse studentenwielervereniging organiseert het evenement, maar bijna alle deelnemers kwamen dit jaar uit Groningen, Brabant of Utrecht. Hoe kan dat?

 

Eén keer, nooit weer
‘Verreweg de meeste leden van Skits laten het bij één deelname. Ze peinzen er niet over om nog een keer naar Parijs te fietsen,’ legt UvA-student Franse taal & cultuur en organisator Stéphanie Gerritsen uit. Michael en Bastiaan lieten zich door die kennis echter niet afstoppen.


Gelijk vanaf de start schudden Michael en zijn kompaan dit jaar - SSA-commisaris Jelle de Boer - hun provinciale rivalen van zich af. ‘We hadden het zelf niet voor mogelijk gehouden, maar nog voor zonsondergang reden we al in Frankrijk!’ zou Michael na afloop vertellen.

Met nog 400 kilometer te gaan ging Bastiaan onderuit, en moest hij onder de schaafwonden zijn tocht vervolgen

Bij Bastiaan en zijn teamgenoot Jasper Sijtsema, samen uitkomend onder de naam ‘Team Bratwurst’ liep het minder voorspoedig. De UvA-student natuurkunde ging in het zuiden van Nederland onderuit en moest daarna onder de schaafwonden zijn tocht vervolgen.


Gelukkig was er toen nog maar 400 kilometer te rijden. In België bleek vervolgens nog eens een brug afgezet, waardoor Bastiaan en Jasper met een pond de rivier de Rupel over moesten steken.

 

Champagne
23 uur en 55 minuten na de start op Science Park, arriveerde ‘Team Bratwurst’ als zevende koppel bij de Eiffeltoren. Gesloopt, gebroken en geschaafd maar ook met een grote grijns mochten ze eindelijk de champagne naar binnen gieten.


De winnaars van de race, Michael en Jelle, waren dankzij een gemiddelde snelheid van bijna 29 kilometer per uur toen al bijna zes en een half uur binnen. Ze hadden zelfs hun recuperatiedutje op de camping al achter de rug. Amsterdam-Parijs zwaar? Wel nee. ‘De benen bleven het de hele route lang goed doen, Met vermoeidheid viel het heel erg mee,’ aldus Michael. ‘Vandaag gaan we rustig bijkomen en dan duiken we morgen nog even Parijs in.’

Lees meer over