Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

UvA/HvA-team krijgt klappen bij Groot Nederlands Studenten Kampioenschap

Sebastiaan van de Water,
11 juni 2018 - 09:05

Ruim 120 studenten van de UvA en HvA verdedigden dit weekend in Wageningen de eer van Amsterdam, tijdens het Groot Nederlands Studenten Kamioenschap (GNSK). Specialisten en ook enkele niet-specialisten waagden zich aan zestien verschillende sporten, van badminton en beachkorfbal tot boksen en basketbal. De Amsterdammers wonnen het koningsonderdeel, maar verder niet veel.

0-0-0. Dat waren de maagdelijke boksstatistieken van Max Knap tot dit weekend. Met andere woorden: hij had nooit eerder een echte bokswedstrijd gevochten. Natuurlijk, de twintigjarige UvA-student (Liberal Arts & Sciences) had talloze keren gespard op het USC, soms tot bloedens toe. Maar dit weekend in de ring van het GNSK, ontdekte Max pas echt hoe het voelt om te vechten tegen iemand die er alles aan doet om jou in elkaar te slaan.

Gele sterretjes

Beukend en blokkend en duikend had Max nauwelijks in de gaten dat zo'n honderd toeschouwers hier op de campus van Wageningen het gevecht met opengesperde ogen volgden. Hun blikken en kreten waren onderdeel van de achtergrondwaas, zou hij achteraf vertellen. Het enige dat hij scherp zag, was het bleke gelaat van zijn tegenstander. En vaker dan hij zou willen, van heel dichtbij, zag hij een rode handschoen, gevolgd door gele sterretjes.


Na drie rondes met razendsnelle slagenwisselingen - typerend voor de klasse tot 60 kg - besloot de jury dat Max had verloren. Met een murw geslagen hoofd liep hij terug naar de kleedkamer. ‘Pijn? Nee dat valt wel mee,’ zou hij daar zeggen, wellicht verdoofd door adrenaline. ‘Alleen mijn trots, mijn ego, doet pijn.’


De Amsterdamse trots kreeg wel meer klappen te verwerken, dit weekend in Wageningen. Onder meer de basketballers, tennissers, triatleten, rugbyers en frisbeeërs stelden teleur. Spijtig was ook de afwezigheid van handballers, gewichtheffers en vrouwenvoetballers.


Het Schisma van Amsterdam
‘Heel jammer, maar door een conflict met de VU moesten we het dit jaar zonder veel goede Amsterdamse sporters stellen,’ legde Melin Walet (natuurkunde, 22) uit. Zij droeg namens Studenten Sport Amsterdam zorg voor de organisatie van het Amsterdamse team. Hoofdschuddend moest zij eerder dit jaar aanhoren dat de VU een eigen, tweede Amsterdamse ploeg had besloten te formeren.

Nieuw op het GNSK: Beachkorfbal

De hoofdstedelijke splijting had niet op elk veld fatale gevolgen. De UvA/HvA-badmintonners haalden de finale. De floretschermers wonnen al hun wedstrijden. De UvA/HvA-hardlopers van de Batavierenrace bleken zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden als geduchte beachkorfballers, die zowaar de tweede plaats behaalden.


Het Amsterdamse hoogtepunt vond echter plaats op het voetbalveld. In de verlenging van de finale, tegen gastploeg Wageningen, scoorde UvA-student fiscale economie Melvin Akkerman (24) dankzij een zuivere omhaal het enige en winnende doelpunt. Het leverde zijn elftal meteen een ticket op voor de Europese studentenkampioenschapen voetbal, volgend jaar in Madrid.


Einduitslag
Voldoende voor de eindwinst was het voetbalsucces evenwel niet. Zondagavond riep de GNSK-organisatie Nijmegen uit tot GNSK-winnaar. Het VU-team moest genoegen nemen met een elfde plek, terwijl het Amsterdamse UvA/HvA-team dezelfde plaats behaalde als het teloorgegane Team Amsterdam van vorig jaar: vijfde.

 

‘Wacht maar. Er zit nog veel meer in,’ reageerde Melin. ‘Volgend jaar organiseren wij zelf het GNSK, in Amsterdam. Dan zal er een absoluut topteam staan.’

Lees meer over