Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA stabiel in QS Ranking

Henk Strikkers,
7 juni 2018 - 09:12

De UvA is één plaatsje gestegen op de World University Ranking van het Britse onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds. Ze staat nu op plek 57, waar ze twee jaar geleden ook stond.

Er staan drie Nederlandse universiteiten in de top-100 van de QS Ranking. Naast de UvA zijn dat de TU Delft (52e), en de TU Eindhoven (99e). De lijst wordt aangevoerd door het Massachusetts Institute of Technology.

 

Academic reputation

Een belangrijk deel van de score van universiteiten in deze ranglijst is afhankelijk van de ‘academic reputation’, dat 40 procent van de score bepaalt. QS onderzoekt dat door wetenschappers van over de hele wereld te vragen welke universiteit leidend is in hun vakgebied.

 

Daarnaast tellen de factorenLees hier meer over de gebruikte methodologie. ‘employer reputation’ (10 procent), ‘faculty/student ratio’ (20 procent), ‘citations per faculty’ (20 procent), ‘international faculty ratio’ (5 procent) en ‘international student ratio’ (5 procent) mee.

Rankings

Er is veel kritiek op rankings, omdat er weinig aandacht wordt besteed aan onderwijskwaliteit bij het opstellen van de ranglijsten. Bovendien zou er vooral naar de kwantiteit van publicaties worden gekeken, in plaats van naar de kwaliteit. Daardoor zijn vakgebieden waarbij veel relatief korte artikelen worden gepubliceerd zoals de natuurwetenschappen in het voordeel ten opzichte van vakgebieden als geesteswetenschappen waarbij grotere publicaties als boeken normaler zijn.

 

De QS Ranking wordt met de Shanghai Ranking en de Times Higher Education Ranking gezien als de belangrijkste academische ranking ter wereld.

Lees meer over