Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Niklas Bildhauer (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Deze elf UvA'ers krijgen een Vidi-beurs van 800.000 euro van de NWO

Sterre van der Hee,
4 juni 2018 - 14:50
Betreft
Deel op

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend aan elf UvA- en AMC-onderzoekers, zo schrijft de UvA. Zij ontwikkelen de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn en onderzoeksgroep. 

De NWO honoreerde in deze Vidi-ronde 86 van de 571 ingediende onderzoeksvoorstellen, met name in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen waren de honoreringspercentages laag.

 

De UvA- en AMC-onderzoekers die een beurs kregen, gaan onder meer onderzoek doen naar imitatiegedrag, weersystemen van exoplaneten en hartritmestoornissen. Vidi-beurzen zijn bedoeld voor onderzoekers die al enkele jaren onderzoek doen op postdocniveau en hun eigen onderzoekslijn willen ontwikkelen. 

 

De hele lijst bestaat uit de volgende namen:

  • Dr. Lisa van Baarsen (Klinische Immunologie & Reumatologie): Fibroblasten als dirigent in ontstekingsreuma. Baarsen bestudeert het ontstaan van ontstekingsreume in relatie tot ‘stromale cellen’ in ons immuunsysteem. Dit moet leiden tot inzicht in de ontwikkeling van auto-immuunziekten en mogelijk innovatieve behandelingsstrategieën bieden. 
  • Dr. Carolyn Birdsall (Mediasutdies): Mediacollecties als conflict-erfgoed. Birdsall laat zien hoe culturele objecten in Europa transnationaal conflict-erfgoed werden aan de hand van radio-omroepcollecties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
  • Dr. Wouter van den Bos (Psychologie): Leren wanneer te imiteren. Van Den Bos onderzoekt in dit project hoe we slimmer worden in ons imitatiegedrag en hoe dat samenhangt met risicogedrag en het ontwikkelende brein.
  • Dr. Arjan Bredenoord (Maag-, Darm- en Leverziekten): Opsporen van voedselallergenen bij allergische slokdramontsteking. Bij allergische slokdarmontsteking wordt de slokdarm steeds nauwer. Bredenoord haalt kleine stukjes weefsel uit slokdarmen van patiënten om uit te vinden welk voedsel de ziekte veroorzaakt.
  • Dr. Miranda Cheng (Wiskunde en Natuurkunde): Maneschijn in de snaartheorie. Cheng wil de relatie verklaren tussen twee wiskundige objecten, de speciale functies en eindige groepen, door die te bestuderen in de context van de snaartheorie.
  • Dr. Jean-Michel Désert (Sterrenkunde): Het weer op buitenaardse werelden. Om onze eigen planeet beter te begrijpen, wil Désert de atmosferische samenstelling, wolken en weersystemen van exoplaneten (die draaien om andere sterren dan de zon) verzamelen.
  • Dr. Evangelos Kanoulas (Informatica): Conversationele zoekmachines. Kanoulas ontwikkelt intelligente software die met gebruikers in gesprek gaat en nauwkeurig gevraagde informatie ophaalt. Dit wordt toegepast in domeinen als de geneeskunde en het recht.
  • Dr. Bram Lancee (Sociologie): Etnische discriminatie op de arbeidsmarkt in context. In vier landen onderzoekt Lancee hoe onder andere organisatiestructuur en personeelsbeleid het gedrag van werkgevers kunnen verklaren.
  • Dr. Elisabeth Lodder (Cardiovascculaire aandoeningen): Laat het hart sneller kloppen. Trage elektrische geleiding in het hart zorgt voor ritmestoornissen – en daar zijn geen medicijnen tegen. Loddert onderzoekt het onderliggende mechanisme.
  • Dr. Carla Rebeiro (Experimentele Immunologie): Biologische versnipperaar pakt hiv aan. Speciale afweercellen die in aanraking komen met hiv bevatten een biologische versnipperaar die hiv afbreekt. Rebeiro bestudeert dit afbraakproces.
  • Dr. Mingmin Shen (Wiskunde): Algebraïsch of niet? Shen wil een obstructietheorie tegen het integrale Hodge-vermoeden ontwikkelen door dit te bestuderen en te relateren aan het Grothendieck-Katz-vermoeden (dit dus). 


De Veni-, Vidi- en Vici-beurzen zijn deel van de Vernieuwingsimpuls van de NWO en moeten nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek stimuleren. De NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het voorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Lees meer over