Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA onderzoekt gebrek aan belangstelling voor medezeggenschap

Dirk Wolthekker,
29 mei 2018 - 16:15

De UvA is een onderzoek gestart naar waarom er zo weinig studenten en medewerkers stemmen tijdens verkiezingen voor de medezeggenschap.

Uit oogpunt van participatie zijn de afgelopen verkiezingen voor de ondernemings- en studentenraden uitgedraaid op een fiasco: een dramatisch lage opkomst bij studenten en voor de medewerkers gold dat er bij verschillende afdelingen en faculteiten niet eens gestemd hoefde te worden wegens een gebrek aan kandidaten. De UvA wil nu weten waarom de interesse voor de medezeggenschap zo gering is.

 

UvA-panel

Via het UvA Panel is een mail gestuurd aan de leden van het panel. Daarin schrijft de UvA onder meer graag te willen weten ‘hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer studenten en medewerkers gaan stemmen en meer mensen zich kandidaat stellen’. Ook schrijft de UvA ‘benieuwd’ te zijn naar de reden waarom mensen niet hebben gestemd.

Bij de ondernemingsraadverkiezingen van afgelopen april werden op meerdere afdelingen en faculteiten geen verkiezingen voor de ondernemingsraden gehouden omdat er onvoldoende kandidaten waren. Bij de studentenraadsverkiezingen van twee weken geleden was de opkomst voor de directe mandaten bij de CSR slechts 11,2 procent. De vragen van de UvA zijn uitgezet onder de 3.264 studentleden van het panel en onder 639 medewerkers.

 

Heb jij een mening over de lage opkomst, of een idee om de betrokkenheid en opkomst te verhogen? Schrijf dan een opinieartikel voor Folia!