actueel

Kamervragen over vele buitenlandse aanmeldingen UvA

Henk Strikkers,
14 mei 2018 - 14:22

SP-Kamerleden Sandra Beckerman en Frank Futselaar hebben Kamervragen gesteld over de vele aanmeldingen die de UvA uit het buitenland kreeg voor volgend collegejaar.

Beckerman en Futselaar willen van ministers Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, D66) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) weten hoe ze ‘het feit dat voor het eerst in haar geschiedenis de Universiteit van Amsterdam meer aanmeldingen heeft van studenten met een buitenlandse vooropleiding dan met een Nederlandse vooropleiding’ beoordelen. Bovendien willen ze weten of de minister blijft vasthouden aan beleid dat erop gericht is ‘om eventuele belemmeringen voor internationale studenten weg te nemen om naar Nederland te komen’.

De SP’ers maken zich daarnaast zorgen over de toenemende kamernood in grote studentensteden. ‘Is de minister van Onderwijs bereid om in de Nota internationalisering ook het huisvestingsvraagstuk op te nemen?’ zo vragen ze. Die laatste vraag beantwoordde de minister deze middag al op de VU, waar ze de internationaliseringsagenda van de gezamenlijke universiteiten en hogescholen in ontvangst nam. In haar internationaliseringsbrief, die ze volgende maand aan de Kamer stuurt, ook aandacht zal zijn voor huisvesting.

 

De Kamervragen zijn vandaag ingediend en moeten binnen zes weken beantwoord worden door de ministers.