Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jan-Kees Steenman (HvA)
actueel

Health Week was proeftuin voor FoodLab in UvA-kantines

Lynn van der Zaag,
20 april 2018 - 12:47

De Health Week op de UvA gaat niet alleen over mentale gezondheid, maar ook over gezond eten. Het Food Lab, een start-up van HvA’ers Lars Vierbergen en Kjelld van Essen, verkocht de hele week gezond eten op het Science Park en Roeterseiland.

‘Is dit allemaal vegan?’ vraagt een student. ‘Wat ziet het er goed uit!’ roept een ander. Deze week verkoopt Food Lab vier gezonde en duurzame etenswaren op de UvA: een linzenburger, pulled jack fruit, een pruimensnoepje en vezelrijk bananenbrood.

 

FoodLab is een initiatief van twee alumni van de HvA-studie voeding & diëtetiek. Zij begonnen vorig jaar een start-up, omdat ze vonden dat het eten in de kantines te weinig duurzaam en te ongezond was. Deze week voorzien ze de kantines van het Science Park en Roeterseiland van duurzaam eten.

 

Al het eten dat ze deze week verkopen is vegetarisch, maar daar wil FoodLab niet bekend om staan: ‘Die trend is gericht op een bepaalde groep mensen: degenen die zich bekommeren om duurzaamheid, gezondheid en dierenwelzijn. We willen ook andere mensen bereiken: diegene die gewoon lekker willen eten en hun levensstijl minder belangrijk vinden.’

 

Vleeseters

Voor het Food Lab is deze week er vooral één van onderzoeken. Verkoopt de stand meer als ze in een pop-upkraam tegenover een kantine staat zoals op het Science Park, of moet het zoals op Roeterseiland een standje in de kantine hebben? En stoot het label vegan nu af of trekt het mensen aan? ‘Twee dagen heb ik het bordje met de tekst “vegan” wel neergezet, en twee dagen heb ik het achterwege gelaten.’ En om de verstokte carnivoren te verleiden hebben ze ook nog een truc. ‘De pulled jack fruit lijkt expres op vlees, om ook de vleeseters naar onze kraam te trekken.’


Vandaag kun je voorlopig voor het laatst genieten van eten van het Food Lab in de UvA-kantines. Meer lezen over FoodLab, dat kan bij HvanA.