Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

Tabaksfabrikant krijgt boete voor sponsoring studentenverenigingen

Sanne Mariani,
18 april 2018 - 13:52
Deel op

Japan Tobacco Industries (JTI) krijgt negen boetes opgelegd van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat meldt Trouw. De tabaksfabrikant had contracten met studentenverenigingen waardoor op de sociëteiten maar één bepaald merk sigaretten te koop was. Dat is verboden.

Uit onderzoek van de NVWA is gebleken dat onder meer het Amsterdamse Unitas en het Rotterdamse Studentencorps contracten hadden afgesloten met JTI om exclusief bepaalde merken van hen te verkopen, zoals Winston en Camel. In ruil voor dat monopolie kregen de studentenverenigingen een vergoeding. Volgens de NVWA is dat sponsoring door tabaksmerken, en dat is niet toegestaan.

 

Nadat vorig jaar het nieuws over de afspraken van JTI met ten minste tien studentenverenigingen aan het licht kwam, startte de NVWA een onderzoek. Studentenvereniging Unitas was zich van geen kwaad bewust, zei bestuurslid van Anne van der Zijpp vorig jaar. ‘Als het illegaal blijkt te zijn, zullen we er direct mee stoppen,’ tekende Trouw op.

 

Omdat de fabrikant in beroep kan gaan tegen de boetes en het onderzoek nog loopt, wil de NVWA het precieze bedrag niet bekend maken, staat in Trouw. De verenigingen zelf ondervinden geen verdere gevolgen.