Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Blogtrepreneur (cc, via Flickr)
actueel

UvA: ‘Privacy gegarandeerd bij OR-verkiezingen’

Dirk Wolthekker,
17 april 2018 - 15:46

Verschillende UvA-medewerkers maken zich zorgen om hun privacy bij de OR-verkiezingen. Ze kunnen enkel stemmen wanneer ze akkoord gaan met het afgeven van persoonlijke data aan de BV die de stemapplicatie heeft ontwikkeld. Volgens de UvA gaat het om het noodzakelijk delen van gegevens en is de privacy niet in het geding.

Volgens diverse medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen  is de anonimiteit van stemgerechtigden bij de OR-verkiezingen van deze week niet gegarandeerd. Kunsthistoricus en FNV-kandidaat Christian Bertram meldt dat medewerkers alleen hun stem kunnen uitbrengen als ze akkoord gaan met het overbrengen van persoonlijke data, zoals hun naam, mailadres, faculteit, medewerker-status en gebruikers-id, aan het bedrijf RUG UOCGmarket, een bedrijf dat gelieerd is aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Als ze niet akkoord gaan kunnen ze niet stemmen. Ook filosoof Josef Früchtl maakt zich zorgen en heeft gisteren een mail gestuurd aan het College van Bestuur en aan de decaan van de FGw.

 

Noodzakelijke authenticatie

De UvA laat vandaag op haar website weten dat er geen redenen zijn tot zorg. Het stemproces verloopt via het inloggen met een UvA-ID en daarvoor moet RUG UOCGmarket enkele gegevens kunnen controleren. De daaraan gekoppelde persoonlijke gegevens worden volgens de UvA niet bewaard. ‘De toestemming betreft uitsluitend de gegevens die nodig zijn voor authenticatie om (eenmalig) je stem uit te brengen. Na authenticatie blijft een geanonimiseerde, maar telbare stem over die niet te herleiden is tot persoonsniveau.’

 

De privacy is volgens de UvA nadrukkelijk gewaarborgd ‘door een zogeheten verwerkersovereenkomst’. Volgens de UvA handelt zij daarmee in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), de wet die op 25 mei overigens wordt vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 

Niet te controleren

Bertram vreest echter dat deze stemprocedure er mogelijk toe leidt dat mensen hun stem niet uit willen brengen. ‘Als medewerkers niet stemmen omdat ze de gegevens niet aan een BV willen afstaan is er mijns insziens wel een probleem. En of deze BV de verstrekte data wel of niet “vergeet” kunnen we niet controleren.’