Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

‘Koeien en konijnen’ dansen samba en rumba tijdens de Knuffelcup

Sebastiaan van de Water,
16 april 2018 - 09:03

Een jurylid schudt zijn hoofd. Een ander grinnikt. Beschaamd sta je weer op. Het publiek kijkt je aan, met walging. Je weet wat ze denken: ‘Wat doet zij in godsnaam hier?’ Een dergelijk schrikbeeld vormt voor veel dansliefhebbers een goede reden om nooit mee te doen aan een officiële danswedstrijd. Bij studentenvereniging Amsterdance hebben ze daar iets op bedacht: de Knuffelcup. Gisteren vond bij Candance in Slotervaart de vierde editie plaats.

Stings ‘Fields of Gold’ galmt door de luidsprekers. Zeven dansparen beginnen over de vloer te swingen. Als dit een reguliere danswedstrijd was geweest, dan zouden alle veertien dansers per direct van het terrein weggevoerd worden door furieuze puristen. Niet dat elke danscompetitite rokkostuums en galajurken vereist, maar de nu zichtbare thermobroeken, geruite overhemden, uiermutsen, en gele tuinhandschoenen vloeken wel heel hard met de gangbare dresscode.


Vandaag mag echter alles. Dit is de Knuffelcup. ‘Drie jaar geleden hebben we het bedacht,’ vertelt UvA-student natuurkunde Kendra Rademaker (25). ‘We merkten dat danswedstrijden heel intimiderend kunnen zijn voor beginners. Ons doel was het creëren van de meest toegankelijke en onschuldig klinkende wedstrijd die er bestaat. Dat is gelukt. In elk geval knuffelen we elkaar voortdurend.’

Kippen, konijnen, schapen en koeien
Je zou haast vergeten dat er - verscholen achter tientallen ballonnen met prints van boerderijdieren - wel degelijk een strenge vakjury aanwezig is bij de Knuffelcup. Zij zijn het die alle 37 dansparen over vier categoriën verdelen: kippen, konijnen, schapen en koeien. Hoe groter het dier, hoe hoger het niveau. Daarna mogen de beesten hun kunsten vertonen op dansstijlen als de Engelse wals, jive, samba, rumba, paso doble, foxtrot en de Weense wals.


Voor een ervaren koe als UvA-student psychologie Fréderique Iedema (21) is deze wedstrijd als een wandeling door de wei, ontspannen routinewerk. Maar er doen ook leden van Amsterdance mee die nog maar tien danslessen hebben gevolgd. Deze kippen en konijnen zijn de ware helden van de Knuffelcup. 

Nesha Nairam (links) tijdens de Knuffelcup

Maar ook koe en UvA-student scheikunde Nesha Narain (24) waagt zich aan iets nieuws. ‘Ik dans al een paar jaar, maar vandaag ben ik voor het eerst de dame. Zo heet dat. Dansen is een klassieke bezigheid, waarbij de man de leiding heeft en de vrouw volgt. Maar dit keer dans ik voor de verandering met een andere man, dus volg ik. Dat voelt zó anders. Maar dit is de Knuffelcup, dé wedstrijd om lekker gek te doen, dus durf ik het wel aan.’


Het gaat hem goed af. Nesha en zijn partner Jan Jelle eindigen op een vierde plek. Al is dat niet waar het vandaag om gaat. Niemand verlaat de Knuffelcup zonder diploma, applaus, goodiebag, en – tot het chagrijn van de ongeduldige fotograaf – een welgemeende knuffel. Het enige wat de knuffelcup niet biedt, is een daadwerkelijke cup, een bokaal voor de winnaars van elke categorie. In plaats daarvan ontvangen zij – hoe kan het ook anders – een pluche knuffel.

Lees meer over