Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Nereus wint prestigieuze Varsity voor de 43e (of eigenlijk 44e) keer

Sebastiaan van de Water,
9 april 2018 - 09:04
Betreft
Deel op

De 135e editie van de Varsity, de belangrijkste studentenroeiwedstrijd van het jaar, is zondagmiddag wederom een prooi geworden voor Nereus. De Amsterdamse recordkampioen won de drie kilometer lange Race der Oude Vieren voor de zevende keer in de laatste acht jaar.

Het is dé Varsity-traditie. Leden van de winnende vereniging mogen na afloop naakt het Amsterdam-Rijnkanaal in springen om hun kampioenen te begroeten. Zo zeker van hun suprematie waren leden van Nereus de voorbije jaren, dat je vaak al voor de Varsity-finale halfnaakte Nereïden over de kade kon zien paraderen.


Dit jaar niet. Terwijl zondag om 17.10 uur de finale al een tijdje gaande is, heeft iedereen op de kade al zijn kleding nog aan. De reden? In elk geval niet de waarschuwing die de organisatie heeft laten uit gaan over de lage watertemperatuur. Daar laat niemand zich door tegenhouden.

‘Ik hoor van alle kanten dat Triton dit jaar de sterkste boot heeft. Ze hebben al vijftig jaar niet gewonnen, maar dit jaar gaan ze hem pakken’

Wat dan? ‘Ik denk eigenlijk niet dat we dit jaar gaan winnen,’ vertelt UvA-student Politics, Psychology, Law & Economics Sebas de Voogd (20), als de finale net onderweg is. ‘Ik hoor van alle kanten dat Triton [de Utrechtse roeivereniging die de Varsity organiseert, red.] dit jaar de sterkste boot heeft. Ze hebben al vijftig jaar niet gewonnen, maar dit jaar gaan ze hem pakken.’

 

Nelson Ritsema (23), UvA-student Russisch en dit jaar de slagman bij Nereus’ Oude Vier, was van tevoren eveneens allesbehalve zeker van zijn zaak. Misselijk van spanning liep hij rond over het Varsity-terrein, zo zou hij achteraf opbiechten.

 

Nek-aan-nek
Eenmaal op het water blijken Nereus en Triton behoorlijk aan elkaar gewaagd. Nereus ligt weliswaar voorop, maar het scheelt niet veel. Ritsema: ‘De hele race lang was puur overleven. Het lukte ons niet om een beslissende voorsprong op te bouwen. Elk moment verwachtten we dat Triton een eindsprint zou inzetten en langszij zou komen.’

 

Maar de Utrechtse demarrage blijft uit. Zodra de boten goed zichtbaar zijn van de kade, keert het zelfvertrouwen terug bij de toekijkende Nereïden. De eerste durfal trekt zijn broek uit. Een minuut later liggen honderd Amsterdamse studenten in het water, de 43e overwinning van hun vereniging vierend.

Foto: Sebastiaan van de Water
De bemanning van de Oude Vier van Nereus. v.l.n.r: Nelson Ritsema, Lex van den Herik, Dieuwke Fetter (stuurvrouw), Abe Wiersma, Tone Wieten

De verloren overwinning
Overigens vindt Nereus dat ze gisteren niet voor de 43e, maar voor de 44e keer won. Dat zit zo: op 1 juni 1916, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, vond in het neutrale Nederland de 39ste editie van de Varsity plaats. Omdat veel roeiende studenten dienst moesten doen als grenswacht, was er echter sprake van een gehavend deelnemersveld. Dankzij enkele fitte Zuid-Afrikaanse uitwisselingsstudenten, gleed de Oude Vier van Nereus ook toen als eerste over de finish. De studentenroeibond NSRB besloot echter deze zege niet mee te laten tellen in de officiële Stand der Overwinningen.

Lees meer over