Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeline van Baal / MDNT Lax Program
actueel

Deze drie UvA'ers gaan naar WK in Israël ‘met dank aan Ome DUO’

Sebastiaan van de Water,
3 april 2018 - 09:01
Betreft
Deel op

Drie UvA-studenten zijn geselecteerd voor het Nederlandse team dat over drie maanden in Israël zal strijden op het wereldkampioenschap lacrosse, een sport die het midden houdt tussen hockey en American football. Wie zijn deze WK-gangers en hoe gaan ze het geld bij een sprokkelen dat nodig is voor deelname?

Jorrit Duininck

Jorrit Duinick (24) is pre-promovendus en docent bij tandheelkundefaculteit Acta

‘Ik was 19 jaar en klaar met voetbal. Klaar met smerige overtredingen en dom gezeik op de scheids. Maar ik wilde nog wel graag achter een bal aanrennen. Toen ben ik op de site van het USC maar de lijst met sporten af gegaan. Bij de L had ik beet.

Ik deed een paar proeflessen bij de Amsterdam Lions. Nee, ik was niet gelijk verkocht. Lacrosse gaat zó snel, ik had geen ideeBekijk hier een video voor een uitleg van de regels: wat ik moest doen. Gelukkig zaten de andere proefspelers in hetzelfde schuitje. Samen worstelden we ons door die beginperiode heen. Een paar jaar later speelde ik voor Oranje.

Lacrosse is natuurlijk een kleine sport in Nederland. We hebben nauwelijks sponsors. Iedere international moet daarom verplicht duizenden euro’s betalen om naar het WK te mogen. Ik heb een baantje als rijbewijskeuringsarts geregeld, dus dat komt goed. Een grotere uitdaging voor mij is dat ik vijf tot tien kilo wil aansterken. Ik zal in Israël absolute kleerkasten moeten afstoppen, die geheel volgens de regels van lacrosse op me in mogen beuken met hun stick, dus de komende maanden zul je me heel vaak in de sportschool vinden.’

Bas Verhaar

Bas Verhaar (24) is masterstudent business information systems

‘Ik speel nu zeven jaar lacrosse en geloof me: het Nederlands team is nog nooit zo sterk geweest als nu. Twee jaar geleden eindigden we op het EK in Boedapest als zevende. Dat was een schitterende ervaring. Ik scoorde en het voelde alsof ik iets deed voor mijn land. Die sensatie wil ik graag weer beleven.

Onze doelstelling op het WK is bij de top tien eindigen. Dat gaat moeilijk worden, want er doen nog 47 landen mee. Amerika en Canada zijn verreweg de besten, maar Australië en Japan kunnen er ook wat van. Wij beschikken vooral over harde werkers. We hebben elkaar beloofd om in topconditie in Israël te verschijnen. Enkele teamgenoten hebben al sinds november geen druppel alcohol meer gedronken. Dat vind ik zelf een beetje overdreven. Ik heb bovendien een goed excuus: op Koningsdag organiseer ik altijd een groot feest en de opbrengst daarvan gaat dit jaar naar de WK-pot. Maar okee, daarna zal ook ik absolute soberheid betrachten.’

Matthew Finnegan

Matthew Finnegan (23) – student medische informatiekunde

‘Anderhalf jaar geleden had ik nog nooit lacrosse gespeeld. Een oud-klasgenoot verleidde me destijds door te vertellen dat je de bal én de tegenstander mag meppen. Toen wist ik genoeg. Ik heb mijn hele leven op honkbal gezeten, dus al die slag-technieken liggen me wel. Ik ga meerdere keren per week naar het Martin Luther King-park, de bal tegen een muurtje werpen en weer vangen. Ik heb toch wat in te halen.

Ik zal eerlijk zeggen: ik had niet verwacht dat ik geselecteerd zou worden. Ik heb er enorm veel zin in, maar moet nu dus ook als de brandweer dat geldbedrag bij elkaar zien te sprokkelen. Ik heb veel familie in Amerika, ik ga sowieso bij hen aankloppen. Maar ik verwacht uiteindelijk het meest van Ome DUO.‘

 

Het WK lacrosse vindt plaats tussen 12-21 juli, in Netanya, Israël. Wie de Nederlandse ploeg wil sponsoren, kan dat hier doen.

Lees meer over