Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Naakte man met eenhoornmasker zorgt voor ommekeer bij rugbyderby

Sebastiaan van de Water,
26 maart 2018 - 09:19
Betreft
Deel op

Toegegeven, de wedstrijd verliep minder soepel dan hij had verwacht. En dat een naakte jongeman met een rubberen paardenhoofd het veld op zou stormen, had hij ook niet zien aankomen. Maar na afloop van de studentenderby tussen Ascrum en DSR-C, liep Ascrum-icoon Hylke Pieksma (69) gewoon weer apetrots over het veld, zoals zo vaak dit seizoen.

‘Wij zijn de grootste rugbyvereniging van Nederland, wist u dat? Geen andere club beschikt over zoveel landelijke spelende volwassen herenteams. Deze club functioneert in alle geledingen sterk.’

 

Hylke Pieksma strooit graag met lofuitingen, zolang het zijn club Ascrum betreft. De Amsterdamse Studenten Rugby Vereniging. ‘Ik ben nu ruim vier decennia lid. Ons eerste team was nog nooit zo goed als nu. We kunnen dit jaar een serieuze prijs winnen.’

 

National Plate

Toen Pieksma 44 jaar geleden Groningen verliet om in Amsterdam aan de GUGemeentelijke Universiteit, zoals de UvA werd genoemd totdat zij zelfstandig werd van de gemeente Amsterdam. rechten te studeren, mocht Ascrum er niet eens van dromen om te wedijveren met gevestigde topclubs als De Haagsche RC, de grootste club van Nederland die 14 keer landskampioen werd. Tijden veranderen. Eerder dit seizoen versloegen de Amsterdamse studenten de Hagenaren met 29-1. 


‘Die zege heeft ons veel vertrouwen gegeven. We hebben ons vizier nu gericht op de Nationale Plate,’ vertelt Ascrum-bestuurslid Allerd Reitsma (21). ‘Die hebben we nog nooit gewonnen.’

In het rugby werkt het zo: na de eerste seizoenshelft mogen de zes beste rugbyclubs van Nederland strijden om het kampioenschap. De zes overige clubs uit de Ereklasse spelen om de Nationale Plate. ‘Als wij de komende wedstrijden winnen, staan we gegarandeerd in de Plate-finale,’ vervolgt Reitsma, UvA-student psychologie.

 

Derby tegen Delftenaren

Alle reden dus voor Ascrum om op eigen veld af te rekenen met de enige andere studentenploeg in de Ereklasse: de exact honderd jaar oude rivaal DSR-C uit Delft.

 

Maar de studentenderby verloopt anders dan gehoopt. De Delftenaren beginnen veel sterker aan het duel dan de thuisclub. DSR-C is qua kilo’s misschien wel de lichtste ploeg in de Ereklasse, maar tot tweemaal toe weten de Delftenaren met opvallend gemak een kluwen Ascrum-spelers met bal en al over de achterlijn te duwen voor een succesvolle tryEen try levert 5 punten op én een kans om via een place-kick nog 2 punten te scoren..

Streaker

Pieksma en de 120 overige toeschouwers in het Nationale Rugbystadion in Amsterdam-West horen de Schotse coach Keith Muirhead voortdurend mopperen. En niet zonder reden. Zijn Ascrum is meestal de fitste ploeg van allemaal, maar nu ogen de spelers slapjes.

 

In de rust galoppeert een streaker met eenhoornhoofd het veld op. Hij rent drie rondjes om de Ascrum-spelers heen en sprint daarna weer richting kleedkamer. Toeval of niet, na deze ongetwijfeld krachtige magische bezwering weten de Amsterdammers hun achterstand om te buigen naar een 22-15 overwinning.
 

Pieksma maakt na het laatste fluitsignaal zijn vertrouwde rondje over het veld, spelers en trainers feliciterend, zich onderdompelend in Ascrumheid. ‘Morgen kom ik hier weer, om naar de veteranen te kijken. Ik wil trouwens wel zeggen dat het bijzonder treurig is dat zo'n mooie club als DSR-C in zijn honderste jaargang vermoedelijk zal degraderen,’ stelt de nestor ogenschijnlijk oprecht. Of twinkelde er toch iets in zijn ogen?

 

Dit bericht is op maandag 26 maart aangepast. In een eerdere versie van dit stuk stond dat de streaker een paardenmasker op had. Dit is onjuist, het was een eenhoornmasker.

Lees meer over