Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Roeterseiland genomineerd voor Britse architectuurprijs

Dirk Wolthekker,
20 maart 2018 - 16:12

De Roeterseilandcampus (REC) is genomineerd voor de RIBA International Award 2018, een tweejaarlijkse internationale architectuurprijs van de Britse bond voor architecten. Aan de competitie nemen dit jaar wereldwijd 62 architectenbureaus uit 29 landen deel. Naast REC zijn in Nederland ook genomineerd Museum Voorlinden in Wassenaar, het stadhuis van Deventer en het hoofdkantoor van Joolz.

De RIBA International Prize 2018 wordt toegekend aan een gebouw met een fraai ontwerp, grote architectonische ambitie en een bijzondere sociale impact. Het gaat daarbij nadrukkelijk om de bouwdelen A, B, C en D van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (A) en de Faculteit der Maatschappij & Gedragswetenschappen (B, C en D). Die vier bouwdelen zijn allen in één ontwerp getekend door het Britse architectenbureau Allford Hall Monaghan Morris. Gebouw E behoort toe aan de economiefaculteit en is al gebouwd aan het begin van de jaren negentig door architect Pi de Bruijn.

 

Een delegatie van het architectenbureau is inmiddels samen met de jury langs geweest voor een rondleiding en een presentatie. De jury bestaat uit de Amerikaanse architect Elizabeth Dille, haar collega Joshua Bolchover uit Hongkong en de Britse choreograaf Wayne McGregor. De winnaar zal in mei bekend worden gemaakt. De prijs werd twee jaar geleden voor het eerst uitgereikt. Destijds werd hij gewonnen door architectenbureau Grafton Architects voor een universiteitsgebouw van de Universidad de Ingeniería y Tecnología (UTEC) in de Peruaanse hoofdstad Lima.

 

Lyrisch

Rechtendecaan André Nollkaemper, die kantoor houdt in gebouw-A, was aanvankelijk behoorlijk sceptisch over de verhuizing van zijn faculteit van de Oudemanhuispoort naar de REC, maar is nu lyrisch. ‘Gebouw-A is een fantastisch gebouw. Het bevat zowel moderne als klassieke elementen. Door zijn transparantie en het uitzicht op de stad maakt het de missie van de Amsterdam Law School, verbinding maken met de stad Amsterdam, zeer voelbaar.’

 

Bekijk hieronder een video van de winnaar van 2016.