Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Frank Jansen (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Van Engelshoven wil maximum collegegeld voor tweede studie

Marleen Hoebe,
16 maart 2018 - 14:27

Universiteiten mogen nu zelf bepalen wat een studie kost als je al een bachelor- of masterdiploma hebt. Soms loopt dat op tot wel 30.000 euro per jaar. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap wil daar een einde aan maken.

Sinds 1 september 2010 financiert de overheid een tweede studie niet meer. Hogescholen en universiteiten kunnen hierdoor zelf bepalen wat studenten moeten betalen als ze nog een studie willen doen nadat ze al een bachelor- of masterstudie hebben afgerond. Dat is sommige politici al tijden een doorn in het oog.

 

Motie

De partijgenoot van Van Engelshoven, Paul van Meenen (D66), diende gisteren een motie in, nadat eerder die dag ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zich bekloeg over de hoge tarieven. Westerveld wil dat het tarief voor tweede studies weer hetzelfde werd als dat van eerste studies, maar de minister vond dat plan te kostbaar. Het zou de overheid 180 miljoen euro per jaar kosten.

 

Van Engelshoven sloot zich aan bij Van Meenen. Hij vindt dat het instellingstarief niet hoger mag zijn dan wat de universiteit normaal van de overheid en de student krijgt in het geval dat het een reguliere, eerste studie is.

 

Wettelijk maximum

Van Engelshoven is het hiermee eens en wil een wettelijk maximum voor instellingscollegegeld invoeren. Ze gaf ook aan dat dit niet betekent dat instellingen dat maximumbedrag altijd mogen vragen. Universiteiten en hogescholen moeten nog steeds laten zien hoe ze hun collegegeldtarief bepalen.