Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Student Marjet Groen breekt record bij terugkeer Roetersrun op REC

Sebastiaan van de Water,
15 maart 2018 - 09:17

De Roetersrun is terug waar hij hoort. Vanwege alle verbouwingen op Roeterseiland moest de loop jarenlang plaats vinden op ongerijmde locaties als het Science Park en Geuzenveld, maar die dagen zijn voorbij. Gisteravond kon je de snelste hardlopers van de UvA gewoon weer zien hollen over de Nieuwe Achtergracht en de Nieuwe Prinsengracht. En snel gingen ze zeker.

De start laat nog even op zich wachten. Marjet Groen kijkt naar de rug van haar linkerhand. 3:45, staat daar in blauwe inkt geschreven. Daaronder prijken nog vier inscripties. 7:30. 11:15. 15:00. En 18:45. ‘Ik heb dit vanmiddag opgeschreven. Als geheugensteuntje,’ vertelt Groen (21), UvA-student sociale geografie. ‘Het zijn de cumulatieve kilometertijden van het Roetersrunrecord bij de vrouwen. Ik wil dat record breken,’ kondigt de debutante aan.

 

Scouten voor de Batavierenrace
Paul van Duin hoopt van harte dat het haar lukt. Voor de coördinator van het Amsterdamse Universiteitsteam is Marjet een mogelijk lichtpunt in donkere tijden. ‘Vorig jaar april wonnen we nog de Batavierenrace, de grootste studentenwedstrijd van Nederland, met dank aan lopers van de UvA, HvA én VU. Maar die coalitie is verscheurd,’ zegt Van Duin.

Door een conflict met de VU - die weigert bij te dragen aan de kosten van het team - zijn studenten van de VU niet langer welkom bij de Amsterdamse equipe voor de aankomende Batavavierenrace. ‘We zullen het zonder een aantal pijlsnelle lopers moeten stellen,’ berteurt Van Duin. ‘Waaronder Bart van Trigt, die denk ik vanavond de Roetersrun gaat winnen.’

 

Het heugelijke feit dat organisator Aquila de Roetersrun eindelijk terug heeft gebracht naar Roeterseiland, interesseert Van Duin weinig. Dat is leuk voor deelnemers als Juriaan Glas, die elke dag werkt op de zevende verdieping van gebouw B. Van Duin heeft een andere missie: looptalent scouten voor zijn ploeg.

 

Om 19:00 klinkt het startschot. De tachtig lopers slaan de hoek om, de Roetersstraat in. Daarna lopen ze de Plantage Muidergracht af, om via de Sarphatistraat en de Valckenierstraat weer in de Nieuwe Achtergracht en Nieuwe Prinsengracht op te duiken. Dat rondje moeten ze drie keer afleggen.

 

Vanuit Crea zien groepjes drinkende studenten dat Van Duin gelijk had. Van Trigt gaat aan de leiding. De VU-student wint de vijf kilometer lange race uiteindelijk in een tijd van 15:55.

‘Volgens mijn GPS-horloge liep ik achter op schema. Ik bleef dus maar versnellen’

Conditietraining

Bij de vrouwen heeft Groen al snel een reusachtige voorsprong opgebouwd. Toch kijkt ze voortdurend verontrust. ‘Ik dacht dat ik het niet zou redden,’ vertelt ze achteraf. ‘Volgens mijn GPS-horloge liep ik achter op schema. Ik bleef dus maar versnellen.’

 

Ooit deed Groen aan hockey, tot ze besefte dat ze de conditietrainingen leuker vond dat het gedoe met bal en stick. Nu traint ze vrijwel elke dag niets anders dan haar conditie. Wat ze vandaag laat zien, is daar het gevolg van.

 

Na drie rondes sprint ze over de finish. Afgepeigerd. En verbaasd. 18:07, geeft de officiële tijdwaarneming aan, vijna veertig seconden onder het oude record. De UvA-student glimlacht tevreden. En zij niet alleen.

Lees meer over