Foto: Blondinrikard Fröberg
actueel

Stem op je favoriete docent tijdens Docent van het Jaar-verkiezing

Dirk Wolthekker,
12 februari 2018 - 15:14

Studenten kiezen jaarlijks de UvA Docent van het Jaar. Deze week vindt de voorverkiezing plaats, waarin studenten een stem uit kunnen brengen op hun favoriete docent.

De studentenraadsverkiezingen komen er weer aan en dat betekent ook dat de verkiezing van de UvA Docent van het Jaar er weer aankomt. Deze week kan iedere UvA-student een docent van zijn of haar voorkeur nomineren. ‘Daarbij ben je niet verplicht te stemmen op een docent van je eigen faculteit, je kunt stemmen op iedere docent,’ zegt Sebastian Proos van de Centrale Studentenraad (CSR). De verkiezing wordt door de CSR en Asva Studentenunie georganiseerd, waarbij de UvA logistiek ondersteuning biedt.

 

Persoonlijke boodschap

Studenten krijgen tot en met zondag 18 februari de kans hun favoriete docent te nomineren. Iedere student kan via zijn of haar UvA-net ID éénmaal een stem uitbrengen. Dat kan via het stemformulier op de UvA-portal of via Facebook. Wie inlogt kan een docent nomineren en daarbij een persoonlijke boodschap aan de nominatie toevoegen. Deze persoonlijke boodschappen worden verzameld en aan de genomineerde docenten gestuurd. Voor de verkiezing is een wegingsmechanisme ontwikkeld dat rekening houdt met factoren als het aantal studenten en docenten binnen de verschillende opleidingen. Op basis daarvan komt er per faculteit een winnaar uit de bus.

 

Alle faculteiten van de UvA doen mee aan de Docent van het Jaar-verkiezing, behalve tandheelkundefaculteit Acta, die een eigen verkiezing op een ander moment organiseert. Geneeskundestudenten kunnen wel stemmen, maar doen dit ook via een eigen verkiezing. De geneeskundefaculteit levert – evenals de andere vijf faculteiten – wel een faculteitswinnaar op. Half maart zijn de zes faculteitswinnaars bekend. Zij worden vervolgens beoordeeld door een jury, bestaande uit studenten van de zes deelnemende faculteiten. De winnaar wordt half mei bekend gemaakt. In die periode vinden ook de jaarlijkse studentenraadsverkiezingen plaats (14-18 mei).

 

Antoinette Muntjewerff

Afgelopen jaar werd docent encyclopedie van het recht Antoinette Muntjewerff gekozen tot Docent van het Jaar. Een goede docent, zegt ze, ‘creëert een inspirerende onderwijsomgeving door studenten te benaderen als zelfstandige, verantwoordelijke jongvolwassenen. Ik probeer zo snel mogelijk alle namen te kennen, want ik wil insluiten, niet uitsluiten. Het gaat om samenwerken, elkaar helpen en positieve feedback.’ Een goede docent kan zich in studenten verplaatsen. ‘Herinner je hoe je zelf studeerde en wat je moeilijk vond, houd de grote lijn in de gaten en bereid je colleges goed voor.’ Gedurende het nieuwe academische jaar 2018|2019 is de verkozen Docent van het Jaar de ambassadeur voor goed onderwijs en goed docentschap aan de UvA.

 

Zie hier voor een eerder gesprek van Folia met Antoinette Muntjewerff.