Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

Inbraken in de Weesperflat: ‘Er zijn drie laptops gestolen uit de keuken’

7 februari 2018 - 10:58

Bewoners van studentencomplex Weesperflat hebben de laatste weken last van inbraken, diefstal en daklozen die in en rond de flat slapen. Wat is er aan de hand? Folia ging langs. ‘Ze hebben mijn fiets uit een beveiligde fietsenstalling gestolen.’

In de gezamenlijke woonruimte is slechts het frame te zien waarin ooit een televisie hing. Verder is de kamer opvallend leeg. ‘Jammer, eerst konden we zonder na te denken onze spullen hier kwijt,’ zegt de Franse Harry Beyer, student Business Administration aan de UvA, die op de eerste verdieping van de Weesperflat woont.

 

Zowel hij als zijn ganggenoten zijn inmiddels meerdere keren bestolen, zeggen ze. Portemonnees, tassen, laptops en een televisie – die met ketting aan de muur was bevestigd – zijn verdwenen. Ook op de Facebookpagina van de Weesperflat wordt meermaals gesproken van inbraken, gestolen fietsen, slecht sluitende deuren en confrontaties met daklozen, die in koude maanden in en rond de flat zouden slapen.

 

Een korte tocht langs diverse in- en uitgangen toont aan dat veel ‘beveiligde deuren’ niet goed in het slot vallen, en daardoor makkelijk te openen zijn. Binnenkomen kan via de hoofdingang, via de brandtrap, of langs de fietsenstalling, waar opvallend veel fietsen zonder zadel staan. Studenten zijn verontwaardigd. ‘Dat mijn fiets op straat wordt gestolen, prima,’ zegt Matt Max-Lino, UvA-student geschiedenis, die ons rondleidt langs de deuren. ‘Maar dat dit gebeurt in een beveiligde fietsenstalling, is niet de bedoeling.’ 

 

Woonstichting De Key laat weten van de problemen af te weten en zegt maatregelen te nemen om de voordeur, de deur naar het fietsenhok en de kelderdeur te beveiligen met een elektronisch sluitsysteem. Ook houden beveiligingsmedewerkers deze week de flat ’s nachts in de gaten. Of De Key de persoonlijke inbraakschade zal vergoeden, kan de woonstichting nog niet zeggen. 

Video: Mina Etemad 

Lees meer over