Foto: Mina Etemad
actueel

Stormschade UvA ‘eerder een ton dan tienduizend euro’

Dirk Wolthekker,
22 januari 2018 - 14:50

De storm van afgelopen donderdag sloeg een gat van 6,5 bij 80 meter in het licht doorlatende dak van de bètafaculteit op Science Park 904. Intussen is er een nooddak aangebracht en is de schade opgenomen. En die gaat richting een ton, laat de UvA weten.

Het tijdelijke dak zit er op, maar het is wel een heel ander dak dan erop zat ‘Het is een stormbestendig dak van houten platen en balken. Het zou er jaren kunnen liggen, maar het laat geen licht door, zoals de licht doorlatende dakplaten die we hadden wel deden. Het is de komende tijd dus iets donkerder in de hal van Science Park dan we gewend zijn. Het licht moet vaker en eerder aan,’ zegt Peter Wurtz, chief Risk and Security Officer van de UvA. Hij denkt niet dat de elektriciteitsrekening hierdoor omhoog gaat. ‘Dat zal wel meevallen,’ zegt hij.

 

23 man

‘Dakdekkers en technici zijn afgelopen donderdag de hele nacht met 23 man bezig geweest om een tijdelijk dak te plaatsen,’ zegt Wurtz. ‘Hoeveel de schade precies bedraagt, is nog onduidelijk, maar het is een substantieel bedrag. Waarschijnlijk ligt de schade alleen al vanwege de manuren eerder in de buurt van honderdduizend dan van de tienduizend euro.’ De schade wordt overigens door de UvA-verzekeraar gedekt.

 

Het zal enige weken of misschien wel enige maanden duren voordat er weer een nieuw, permanent dak op het gebouw van Science Park zal zitten. ‘Er moeten nieuwe dakplaten worden aangemaakt, dan moet er een constructietekening komen en dan kunnen de platen worden bevestigd. De platen moeten natuurlijk wel iets stormbestendiger zijn dan de weggewaaide platen,’ zegt Wurtz.

 

Dat het dak er af kon waaien heeft tot vragen geleid inzake de stormbestendigheid van het dak, dat nog betrekkelijk nieuw was: het pand op Science Park werd pas in 2010 opgeleverd. Wurtz: ‘We zullen nader onderzoeken in hoeverre er bij de constructie van het dak verwijtbare fouten zijn gemaakt door de aannemer.’ Het pand is sinds vrijdagochtend weer in gebruik.