Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Net geen recordaantal promoties aan UvA in 2017

Henk Strikkers,
22 januari 2018 - 12:18

Vorig jaar promoveerden er 543 promovendi aan de UvA, iets minder dan in 2016 toen er drie promoties meer waren. De Faculteit der Geneeskunde (het Academisch Medisch Centrum) zorgt met 230 voor het leeuwendeel aan promoties, blijkt uit cijfers die Folia opvroeg.

Al jaren is er een opgaande trend te zien in het aantal promoties, zowel aan de UvA als landelijk. Promovendi vormen inmiddels meer dan de helft van het aantal onderzoekers aan Nederlandse universiteiten. Vaak doen ze de bulk van het onderzoekswerk.

 

(Tekst loopt door onder de infographic)

Veruit de meeste promoties aan de UvA vinden plaats aan de geneeskundefaculteit. Daarin is de UvA niet uniek, aan vrijwel iedere universiteit voert de plaatselijke geneeskundefaculteit de lijst van aantallen promovendi aanLees woensdag op Folia.nl meer over de grote hoeveelheid promovendi aan de medische faculteiten.. Dat is niet verwonderlijk aangezien voor veel medische specialisaties een doctorstitel een vereiste is.

 

Het aandeel van de medische faculteit is de laatste twee decennia sterk gestegen. Waren in 2001 nog 3 van de 10 dissertaties geschreven aan het AMC, de laatste jaren is dat 4 van de 10, en in 2013 en 2015 benaderde het zelfs 5 van de 10. Hoewel de hoeveelheid promoties in absolute aantallen de laatste jaren aan vrijwel iedere faculteit toenam, was de stijging nergens zo groot als in de geneeskunde.

 

Bètafaculteit en FEB leveren in

De bètafaculteit hield bijvoorbeeld in 2001 nog gelijke tred met het AMC (respectievelijk 29 en 31) procent, maar levert inmiddels nog maar de helft van het aantal promoties van de medische faculteit af (21 en 42 procent). Ook het percentage promoties aan Faculteit Economie & Bedrijfskunde (van 6,9 procent naar 2001 naar 4,6 procent in 2016) nam gevoelig af.

 

(Tekst loopt door onder de infographic)

Vrouwen in 2017 in de meerderheid

Hoewel landelijk gezien het aantal vrouwelijke promovendi nog steeds in de minderheid is tegenover de mannen, is dat aan de UvA niet het geval. Vorig jaar promoveerden er 288 vrouwen en 255 mannen. Op dit moment werken er aan de UvA echter wel iets meer mannelijke dan vrouwelijke promovendi aan hun dissertatie.

 

(Tekst loopt door onder de infographic)

Lees aanstaande woensdag op Folia.nl waarom er zoveel promovendi aan de medische faculteiten zijn. Vrijdag spreken we met de UvA-hoogleraren die vorig jaar de meeste promovendi begeleidden.

Lees meer over