Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Frank Jansen (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Minister vreest effecten selectie en gaat gevolgen onderzoeken

Henk Strikkers,
16 januari 2018 - 09:33

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van selectie voor opleidingen. Dat schrijft ze in een antwoord op Kamervragen van de SP.

Sinds dit jaar mogen universiteiten en hogescholen bij studies met een maximum aantal plaatsen, zoals geneeskunde of aan de UvA ook kunstmatige intelligentie en psychologie, niet langer loten. Zij moeten hun studenten decentraal selecteren, op basis van bijvoorbeeld motivatie, cijfers, persoonlijkheidskenmerken en cognitieve kenmerken.

 

Stoomcursussen

Daarover komen verschillende signalen binnen. De minister schrijft dat ‘de eerste geluiden over decentrale selectie positief zijn’, maar ook dat er over de aanmelddeadline van 15 januari onduidelijkheid bestaat. Daarnaast vraagt ze zich af ‘of het bestaan van particuliere stoomcursussen voor selectieprocedures zorgt voor een tweedeling tussen de kandidaat-studenten die deze cursussen wel kunnen en willen betalen en zij die dat niet doen’.

 

Vanwege die gemengde signalen wil Van Engelshoven ‘inzetten op extra monitoring van decentrale selectie’. De Tweede Kamer debatteert morgen over selectie en toegankelijkheid in het hoger onderwijs.