Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Lars Vierbergen
actueel

Food Lab wil na de HvA ook Amsterdam veroveren

Eva Hofman,
26 december 2017 - 08:55

Kantines van de HvA verkopen te veel ongezond voedsel, vonden toenmalig studenten voeding & diëtetiek Lars Vierbergen en Kjelld van Essen. Voor hun afstudeerproject ontwikkelden ze daarom gezonde en duurzame alternatieven. Inmiddels is hun Food Lab een module binnen de opleiding en kijken zij verder dan de HvA.

Een krakende stem, gepiep, slecht signaal, verbinding verbroken. Even later gaat de telefoon weer. Het is Vierbergen, die – ‘Sorry!’ – net een garage uitrijdt. Kan hij dan wel bellen? ‘Juist nu heb ik even tijd, ik rijd van de ene klus naar de andere.’

 

Gezonder
Vierbergen en zijn collega Kjelld van Essen, ontwikkelden afgelopen mei als afstudeerproject het Food Lab, een door studenten gerunde keuken op de Dr. Meurerlaan.  

‘Ik heb er een parttime baan aan overgehouden’

Kjelld en Lars merkten op dat in de kantine van de HvA veel ongezond eten werd verkocht. ‘De voedselomgeving is in onze westerse wereld een maatschappelijk probleem. Hier willen we verandering in brengen, om te beginnen met de cateraar.’ Daarom begonnen ze met de ontwikkeling van producten die binnen de richtlijnen vallen van de schijf van vijf, zoals een linzenburger of bloemkoolpiccolini’s. Sinds mei worden die verkocht als aanvulling op het assortiment van cateraar Cormet.

 

Samenwerking met Cormet
Inmiddels zijn de heren afgestudeerd, maar het project is verre van afgerond. ‘Ik heb er een parttime baan aan overgehouden,’ vertelt Vierbergen. ‘Na ons afstuderen hebben we geëvalueerd met de opleiding of er toekomstmuziek in zat. De vraag was wie het professioneel zou oppakken.’ Vierbergen is nu projectleider van de module Food Lab binnen de opleiding. Dat heeft een samenwerking met Cormet en een eerste samenwerking met een voedselleverancier. Van Essen is adviseur. 

Foto: Lars Vierbergen

Nu is de eerste fase van die module binnen de opleiding begonnen. Er is een poel van vijftien studenten die helpen met het produceren van de maaltijden, en er is een productieleider. Allemaal geregeld vanuit de opleiding. Daarnaast is er een pilot met twee klassen eerstejaarsstudenten die voedingsconcepten mogen bedenken. Eerst om te verkopen op de Dr. Meurerlaan, daarna samen met Cormet. ‘Vanochtend heb ik met ze meegelopen,’ vertelt Vierbergen. ‘Ze zijn echt op niveau bezig.’

 

Spread voor op brood
Het assortiment kent drie vaste producten: eentje binnen de schijf van vijf, eentje die de consumptie van groente bevordert en een no-waste product: bananenbrood van bananen die in de kantine zijn blijven liggen.’Die innovatiecyclus zetten we door. We zijn nu bezig met het maken van een gezonde spread voor op brood.’


De producten worden nog altijd alleen verkocht op de Dr. Meurerlaan, maar vanaf januari zullen ze ook weer in het Amsterdam University College worden uitgestald. ‘Bij de nieuwe afstudeerlichting kunnen we weer proberen om het verder te implementeren en nog meer samen te werken met de cateraar,’ vertelt Vierbergen. ‘De ambitie is om het groter te maken en de rest van de hogeschool erbij te betrekken.’

‘Een samenwerking als deze heeft noch de HvA, noch Cormet ooit eerder gedaan’

Wanneer dat allemaal van start zal gaan, durft Vierbergen niet te zeggen. ‘Een samenwerking als deze heeft noch de HvA, noch Cormet ooit eerder gedaan. Daarnaast hebben studenten een heel progressieve en idealistische mening over voedsel. maar een cateraar koopt heel groot in. Dat assortiment pas je niet zomaar aan. Inmiddels gaat de samenwerking heel goed.’

 

Heel Amsterdam
Plannen om het project nog groter te maken zijn er ook. Door andere faculteiten binnen de HvA bij Food Lab te betrekken, bijvoorbeeld. ‘De techniekopleiding zou ons kunnen helpen met de logistiek. Het is gewoon heel leuk om studenten hierbij te betrekken, maar dat wordt nog vervolgd.’


Uiteindelijk willen de heren in heel Amsterdam doen wat nu in het klein op de HvA gebeurt. ‘We zijn er nog lang niet, maar we hebben wel ambitie,’ zegt Vierbergen. Inmiddels is hij bijna aangekomen bij zijn volgende klus: de catering van een borrel in de binnenstad, met door Food Lab ontwikkelde maaltijden. Hij lacht. ‘We zijn dus al wel een beetje bezig Amsterdam te veroveren.’