Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

‘Dat er een ijsvogel zit is mijn grootste overwinning van het jaar’

Mina Etemad,
31 december 2017 - 09:22

Waar in de zomer een zee van gele bloemen het Science Park sierde, is het er in de winter een dorre boel. Toch is Anna‘s Tuin en Ruigte, een stuk poldernatuur op het Science Park, afgelopen jaar uitgegroeid tot een veelzijdig stuk stadsnatuur. ‘Soms kijk ik een tijd lang met mijn verrekijker naar de ijsvogel op het water.’

Voedselbos

Hoewel het koud is en er weinig leven te vinden is, is er genoeg te doen voor de vrijwilligers van Anna’s Tuin en Ruigte. Elke zondag komen ze opdagen, zelfs met sneeuw. Joris Buis is docent bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies en voorzitter van Anna’s Tuin en Ruigte en vertelt dat ze vooral druk zijn met een voedselbos, ook wel syntropic farming genoemd: gewassen en bomen worden geplant in meerdere lagen van de grondlaag bebouwd.

 

Zo krijgen maïs, pompoen en aardappel een plek op dit stuk grond, maar ook amandel-, appel- en perenbomen. Buis legt uit dat eerst de grond opgehoogd moet worden, zodat de zaden en bomen in de verschillende lagen geplant kunnen worden.

 

Omdat alles met de hand gebeurt en niet met machines, is het erg arbeidsintensief, zegt João Lupito, die meewerkt aan het voedselbos. En dan kan het nog eens jaren duren voordat alle gewassen en bomen in het voedselbos fruit geven; een kastanjeboom bloeit bijvoorbeeld pas na een jaar of twintig. Maar gewassen als pompoen of radijzen kunnen veel eerder geoogst worden, deze lente al bijvoorbeeld.

Foto: Mina Etemad

IJsvogel

Buis houdt zich graag bezig met het spotten van een ijsvogel. ‘Deze vogel komt niet vaak voor in de stad. Maar ik heb takjes over een stuk water heen gelegd, wat ijsvogels gebruiken om vanaf daar naar vissen te duiken.’ Vanuit zijn kamer kijkt Buis uit op Anna’s Tuin en Ruigte en met een verrekijker kijken hij en zijn collega’s soms hele ochtenden of de ijsvogel er zit. ‘Dat we ervoor gezorgd hebben dat deze vogel in dit stukje stadsnatuur te vinden is, is eigenlijk mijn grootste overwinning van het jaar.’

 

Zo lag Anna's Tuin en Ruigte er in de zomer bij: