Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Joost Dekkers
actueel

Walther Ploos van Amstel is een duizendpoot op twee voeten

Bob van Toor,
20 december 2017 - 11:38

Joris Kemna en Leon ten Have zijn voor ons de HvA’ers van het jaar. Maar er zijn meer studenten en medewerkers die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Vandaag de nummer 4 in onze top 5: Walther Ploos van Amstel.

Als het aan de lector ligt, ‘krijgt de voetganger hier prioriteit en is de fiets te gast.’ Hij voegde daad bij woord: dit was het jaar dat Walther Ploos van Amstel (55) zijn auto wegdeed. De lector City Logistics is, zoals Folia-journalist Laura Cardona het dit jaar uitdrukte, een duizendpoot maar bovenal een tweevoeter. Hij wandelt graag, en zet zich in voor een stad die zich graag laat bewandelen. Het zou zomaar kunnen dat een of twee van je favoriete plekken in Amsterdam hun prettige doorstroom te danken hebben aan professor jonkheer Ploos. Neem de vriendelijke chaos achter het Centraal Station: gedeelde ruimte zonder stoepen is een van zijn stokpaardjes – en een razend succes in het buitenland.

Blijven er nog 998 pootjes over: Ploos van Amstel schuift niet alleen graag aan bij de gemeente Amsterdam, ook aan de TU Delft en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions is hij een graag geziene sparringpartner over mobiliteit in de stad. In de weekenden staat hij bovendien achter de draaitafel, als dj Big General. ‘Een manier om tussen alle stadslogistiek en het werken door stoom af te blazen.’ Maar centraal staat natuurlijk lesgeven, want studenten dragen hem op duizend handen.