Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Joost Dekkers
actueel

Lyle Muns is krachtig, kwetsbaar en ambitieus

Bob van Toor,
19 december 2017 - 10:07

De studenten achter het sleepwetreferendum zijn voor ons de UvA’ers van het jaar. Maar er zijn meer studenten en medewerkers die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Vandaag nummer 3 in onze top 5: Lyle Muns.

De persoon van het jaar gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit. Maar als het een wedstrijdje ‘de meeste…’ was, won Lyle Muns (23, politicologie) in de categorie coming-outs. Hij heeft al drie keer diep ademgehaald en de waarheid gezegd: als homo, toen als sekswerker. Dit jaar postte hij een video, onder het kopje #bepositive. ‘Ik ben Lyle, ik studeer politicologie, ik werk bij de gemeenteraad in Amsterdam en ik heb drie maanden geleden te horen gekregen dat ik hiv-positief ben,’ was de even simpele als dappere boodschap.

 

Sinds dat filmpje delen meer jongeren hun verhaal over hiv; met Muns, maar ook met de buitenwereld. De zeer kwetsbare opstelling is een risico voor een ambitieus politicus met toekomstplannen, maar ook een grote kracht – GroenLinks prijst zich rijk. Voorlopig slaagt Muns er gelukkig in om zijn 32-urige baan bij de partij te combineren met een actief studentenleven aan de UvA.

Een vuriger politicoloog is er niet: zo voert Muns onvermoeid actie voor een positieve benadering van seks, en om hiv-voorbehoedsmiddel Prep eindelijk vergoed te krijgen. ‘Als ik was toegelaten tot het eerste onderzoek met Prep in Amsterdam, had ik nu geen hiv gehad.’ Kwaliteit dus – die door een jaar als dit bij Muns slechts groeit.

Lees meer over