Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Joost Dekkers
actueel

Bianca Buurman: Wonder Woman in Zorg en Wetenschap

Bob van Toor,
14 december 2017 - 12:30

Joris Kemna en Leon ten Have zijn voor ons de HvA’ers van het jaar. Maar er zijn meer studenten en medewerkers die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Vandaag nummer 2 in onze top 5: Bianca Buurman.

Een persoon-van-het-jaarverkiezing is per definitie vluchtig: de groten van dit jaar kunnen volgend jaar alweer bijna vergeten (of afgestudeerd) zijn. Maar sommigen verdienen de accolade juist voor volhouden over een periode van jaren, zelfs decennia. Zoals Bianca Buurman (40), die zich van verpleegkundige opwerkte tot hoogleraar zonder ooit van het bed van haar patiënten te wijken.

 

Twintig jaar geleden koos zij ervoor om anderen te genezen en verzorgen. En ze bleef daarvoor kiezen: toen ze werd uitgeloot voor geneeskunde (en het jaar daarop weer, en toen wéér). Tijdens haar studie verpleegkunde; later in het AMC; en toen ze daar opmerkte dat ouderen na behandeling van de radar verdwenen, ook bij haar promotieonderzoek over dat onderwerp. ‘Je ziet soms mensen naar huis gaan van wie je je afvraagt of het wel goed gaat als ze thuis zijn,’ vat ze haar vakgebieden transmurale en acute ouderenzorg nuchter samen.

 

En zelfs met hoogleraarschap én lectoraat, gezin met kinderen en managerstaken slaagt Buurman erin wekelijks haar patiënten persoonlijk te verplegen. Daarmee is alleen de werk-privébalans wel een dingetje voor professor doctor zuster Buurman. ‘Het zit hem in vaker “nee” zeggen, want ik ben ook geen Wonder Woman.’ Wij wagen het te betwijfelen.