Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Flora Woudstra
actueel

HvA’ers leren senioren omgaan met tablets: ‘André Hazes, wil ik zien’

Flora Woudstra Hablé,
5 december 2017 - 12:24

HvA’er Najah Ibraham (23) schuift elke maandag aan bij twee Amsterdamse ouderen, om ze ‘digitaal vaardig’ te maken. We gingen langs voor een kopje koffie, wat spontane foto’s, en André Hazes.

Het is maandagmiddag en we zitten in een lokaaltje in ontmoetingscentrum Aminah, in Bos en Lommer. ‘Die jongeren zijn er zó handig mee,’ fluistert Wil van Zalingen (80), en wijst naar een smartphone op tafel. Ans de Koning (68) is het met haar eens. Beide dames krijgen les in het gebruik van een tablet. Daarmee kunnen ze nog beter meegaan met hun tijd, vinden ze. Ans heeft zelfs al een smartphone gekocht. Wil nog niet: ‘Ik pik dat niet zo gauw op.’ Wel is ze een fervent sporter en heeft ze een druk sociaal leven, vertelt ze. Daar hoort kennis van technologie ook bij.

 

Hun docent is Najah, HvA’er en vierdejaars sociaal-pedagogische hulpverlening. Zij doet de minor Outreach: wijkgericht werken. Daarvoor moest ze een project kiezen, en ze koos voor IAmConnected, een pilot van de gemeente Amsterdam. Daarmee helpt ze Wil en Ans om digitaal vaardig te worden.


Najah en de dames gaan vandaag eerst het maken van foto’s oefenen. ‘Doe mij maar niet op de foto,’ zegt Ans. ‘Ik heb geen make-up op. Dan ben ik niet zo sprankelend.’ Wil maakt wat foto’s van het lokaaltje. Ze vindt zichzelf nog wat langzaam: ‘Maar dat ligt niet aan Najah,’ zegt ze. Najah lacht: ‘Je doet het hartstikke goed, hoor!’

Wil maakt een foto.

André Hazes

Najah introduceert de dames aan de inspreekfunctie op hun tablet. ‘Als je dan je favoriete zanger wil zoeken, hoef je alleen de microfoon in te drukken en zijn naam hardop te zeggen.’ Wil probeert het: ‘André Hazes, wil ik zien,’ zegt ze. Haar tablet googlet ‘André Hazes wil ik zien’, maar het lukt haar: even later kan Wil haar favoriete Hazes-liedje op de speaker afspelen.


Najah en de dames maken deel uit van een pilotgroep met 40 deelnemers en 14 studenten. Als de pilot succesvol is, kan IAmConnected worden uitgebreid naar heel Amsterdam. Het project helpt ouderen niet alleen met digitale vaardigheden, maar ook met het doorbreken van hun sociaal isolement, aldus de gemeente Amsterdam.

 

Volgende week gaan Ans en Wil naar een dansfeest. ‘Dat wordt leuk, niemand weet dat we een tablet hebben,’ zegt Wil. ‘Kunnen we ze verrassen door foto’s te maken.’