Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Martijn Gijsbertsen
actueel

Folia 8: Rajko en de rappers, studeren met een baby en nog een saladebar

Mirna van Dijk,
22 november 2017 - 06:00
Betreft
Deel op

Rajko Disseldorp is een journalist die aan de HvA studeerde. Van jongs af aan is hij groot fan van Nederlandse rappers, en nadat hij er een aantal had geïnterviewd besloot hij dat er een boek over ze moest komen. Rap is poëzie, zegt Rajko. Het boek is er inmiddels en we bezochten samen met de auteur twee van de geïnterviewden: Bokoesam en Fresku. ‘Bro, proef mijn kip!

Fresku woont in een vinexwijk Eindhoven. In die stad zijn nog betaalbare starterswoningen te vinden en in Amsterdam helaas niet meer. Starters met een middeninkomen worden steeds verder de hoofdstad uitgedrukt door prinsen en andere vastgoedontwikkelaars. We praten daarover tijdens een wandeling met Willem Boterman, stadsgeograaf aan de UvA en Amsterdammer die gefascineerd maar ook wat bezorgd toekijkt naar de zoveelste saladebar die in elke ooit verpauperde volkswijk uit de grond schiet. De diversiteit van Amsterdam staat op het spel, waarschuwt de onderzoeker.


Wat Boterman ook opviel tijdens zijn onderzoek naar de bewegingen in Amsterdam, was dat er weer meer jonge gezinnen komen wonen. En ook al zie je vrijwel nooit kinderen in de collegebanken, studenten met een kind bestaan wel degelijk. We zochten er een paar op en vroegen hoe ze dat nou deden, studeren met een baby, en hoe ze het financieel regelden, en met de opvang: naar de crèche of toch thuis.

 

Thuis, daar weet hoogleraar Jan Willem Duyvendak alles van. Hij doet al tien jaar onderzoek naar thuis en schreef dit jaar het boek met een gelijknamige titel. En dat gaat niet alleen om dingen achter de voordeur, maar ook over je thuisvoelen in Nederland. ‘Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat Thierry Baudet vindt dat we te weinig positief over thuis spreken? Ik kan feitelijk, empirisch laten zien dat dit volstrekte onzin is. Er werd nog nooit met zoveel liefde over thuis gesproken.’

 

Folia 8 ligt vanaf vanmiddag in de bakken op alle locaties van HvA en UvA.

Lees meer over