actueel

Wiskundig psycholoog Dora Matzke treedt toe tot De Jonge Akademie

Dirk Wolthekker,
13 november 2017 - 14:35

Docent mathematische psychologie Dóra Erbé-Matzke (1982) is een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie (DJA), de jongerenafdelingen van de Koninklijke Nederlandsche Akademie van Wetenschappen (KNAW) waarvoor uitzonderlijk getalenteerde jonge wetenschappers worden voorgedragen.

Foto: UvA
Dora Matzke

Dóra Erbé-Matzke ontwikkelt onder meer modellen waarmee onderzoekers kunnen schatten hoeveel tijd mensen nodig hebben om een ingezette handeling te stoppen. Ze vindt dat het onderzoek in de psychologie en in andere disciplines een stuk transparanter moet en voer onder andere zogeheten ‘replicatiestudies’ uit, die nagaan of eerder onderzoek wel goed is verricht. Ook richtte ze een vraagbaak op waar onderzoekers van de UvA terecht kunnen voor vragen over statistische methoden.

 

Drie maal cum laude

De van oorsprong Hongaarse wetenschapper volbracht al haar studies met het predicaat ‘cum laude’ en kan dus met recht getalenteerd worden genoemd: zowel haar bachelor, haar master als haar PhD waren van uitzonderlijke kwaliteit. Erbé-Matzke is zogezegd van eigen kweek: ze volbracht zowel haar studie als haar dissertatie aan de UvA. Ze won diverse prijzen en in 2015 kreeg ze een Veni-subsidie van 250.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).

 

Naast Dóra Erbé-Matzke treden nog negen andere getalenteerde jonge wetenschappers toe tot DJA. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 26 maart 2018. Zie hier voor de lijst met de andere nieuwe leden.