Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob Bronshoff
actueel

‘De juten zakken van Starbucks hebben we in tafelbladen verwerkt’

Flora Woudstra Hablé,
13 november 2017 - 11:53

Volgende maand reikt de HvA de Research Awards uit voor het beste onderzoek van de hogeschool. Wij spreken deze week elke dag met de genomineerden. Vandaag Inge Oskam en haar onderzoek Recurf.

Onderzoek Re-using Circular Urban Fibres and Biobased Plastics in Urban Products: Recurf

 

Wat is er onderzocht? Het team zoekt naar een nieuwe manier om textielafval te verwerken. Van textielresten gecombineerd met kunststoffen uit bioafval wordt een goedkoper en mooier materiaal gemaakt dan we tot nu toe kennen uit bijvoorbeeld hergebruikt plastic.

 

We spraken met Inge Oskam (47), sinds 2007 lector circulair ontwerpen en ondernemen aan de HvA, verbonden aan het onderzoeksprogramma en HvA-brede speerpunt Urban Technology, waarin Recurf is ingebed.

 

‘Dit is een mooi voorbeeld van de circulaire stad, dat is een van de uitdagingen waar we in het onderzoeksprogramma Urban Technology aan werken. Wij kijken of je een hoogwaardige nieuwe toepassing kunt vinden voor afval van bedrijven in de regio. Een groot deel van textielafval, ongeveer 35 procent, is niet recyclebaar. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt als isolatiemateriaal in muren, of het wordt verbrand. We hebben gekeken of we met dat textielafval een nieuw biocomposiet materiaal kunnen maken door het te combineren met biobased plastics. Dat zijn kunststoffen gemaakt van, bijvoorbeeld, aardappelresten van de patatfabriek.

‘De juten zakken van Starbucks hebben we in tafelbladen verwerkt’

‘We hebben een mooie samenwerking gevonden tussen onderzoekers, studenten, het onderwijs en het bedrijfsleven. Met ons praktijkgerichte onderzoek zijn we tot concrete oplossingen gekomen voor een maatschappelijk vraagstuk. En we ontwikkelen nieuwe kennis die vanuit wetenschappelijk oogpunt ook waardevol is. We hebben gewerkt vanuit de unieke eigenschappen van het materiaal.’

 

‘Bijvoorbeeld de juten zakken waarin Starbucks hun koffiebonen aangeleverd krijgen. Als je dat weefsel gebruikt zie je het dus nog, het is zelfs nog voelbaar. Zo kun je een juten zak zichtbaar in een tafelblad verwerken. Of je maakt er matten van, en die kun je dan weer persen in producten. Zo zie je daar ook de textielvezels daarin terug. Met die matten hebben studenten hele mooie lampen ontworpen. Maar je kunt er ook weer andere producten van maken door meerdere lagen op elkaar te persen. Dan is het een heel hard en compact materiaal. Daar zijn weer andere studenten mee aan het experimenteren. Zo hebben we allerlei toepassingsmogelijkheden verkend.’