Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

ArcheoHotspots winnen Grote Archeologieprijs

Dirk Wolthekker,
31 oktober 2017 - 14:28

De ArcheoHotspots hebben de tweejaarlijkse Grote Archeologieprijs gewonnen, een prijs voor het project dat het beste inspeelt op de vertaling van archeologie naar het publiek. De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt in het Rijksmuseum tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

Het winnen van de prijs is een grote eer voor Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson Museum, en zijn medewerkers. Hupperetz is initiatiefnemer van de ArcheoHotspots: al dan niet tijdelijke plekken in musea, op markten en tijdens evenementen, waar geïnteresseerd publiek onder begeleiding van vrijwilligers kan meehelpen met archeologisch onderzoek. Het publiek wordt zo betrokken bij het handwerk áchter de archeologische opgraving, zoals het sorteren en determineren van vondsten. Naast Amsterdam zijn er momenteel zeven vaste ArcheoHotspots, verspreid over het land.

 

Er waren dit jaar twintig archeologische projecten ter beoordeling ingezonden. Daarvan nomineerde de jury er vier. Naast ArcheoHotspots waren dat Castellum Hoge Woerd, Museum Escape en Kasteel en dorp Zaamslag op de Kaart! Het publiek kon tijdens de Maand van de Geschiedenis stemmen op een van de genomineerde projecten, waarbij ArcheoHotspots als beste uit de bus kwam.

 

De Grote Archeologieprijs is een valorisatieproject van de Stichting archeologie & publiek en is bedoeld voor een project dat het beste inspeelt op de vertaalslag van (wetenschappelijke) archeologie naar een breed publiek. Naast een bronzen trofee van kunstenaar Thomas Junghans, bestaat de prijs uit een jaar lang aandacht in archeologisch tijdschrift Arch. Eerder ging de prijs naar het lespakket ‘Naar de stad?’ van Erfgoed Leiden en Omstreken en naar De Tijdtrap in de Markthal Rotterdam.

Lees meer over