Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Screenshot uit de video van Opsporing Verzocht
actueel

Tienduizend euro beloning voor gouden tip over brand in Diemense studentenflat

Sterre van der Hee,
18 oktober 2017 - 11:51

De politie weet het zeker: de brand in het studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen is aangestoken, zo bleek dinsdagavond in tv-show Opsporing Verzocht. De politie onderzoekt drie scenario’s. ‘Ze wilden specifiek bij een van de appartementen naar binnen.’

 Tv-show Opsporing Verzocht toonde dinsdagavond camerabeelden waarop te zien was dat twee donker geklede mannen op 19 juli rond vier uur ’s nachts de ‘paarse flat’ binnenglipten en een tussendeur openbraken. Bij een appartement op de begane grond stichtten ze brand. ‘Blijkbaar wilden ze specifiek bij één van de appartement naar binnen,’ stelt verslaggever Kees Amsterdam. De daders vluchtten weg richting winkelcentrum Diemen.

 

Bij de brand kwam één man om het leven: de 27-jarige filosofiestudent David Swart (UvA), die op de twaalfde verdieping woonde en pas uren na evacuatie werd gevonden. Twee anderen raakten zwaargewond, onder wie de 23-jarige vriendin van Swart. In de flat, die zestien verdiepingen telt en wordt beheerd door woonstichting De Key, wonen zo’n 150 mensen – vooral studenten.

Het Openbaar Ministerie looft 10.000 euro uit voor de gouden tip

De politie onderzoekt drie scenario’s voor het motief van de brandstichters: een conflict in de relationele sfeer met de bewoner van het appartement op de begane grond, een inbraak waarbij de daders de sporen wilden wissen, en verzekeringsfraude, waarbij de brand in scène zou zijn gezet om verzekeringsgeld op te strijken. Het Openbaar Ministerie looft 10.000 euro uit voor de gouden tip.

 

Verdachte opgepakt

De politie arresteerde in juli een 24-jarige verdachte die betrokken zou zijn bij de brandstichting. ‘Het is vrij zeker dat dit één van de mannen is,’ stelt politiewoordvoerder Esther Izaks, ‘Zelf wil hij daar niets over verklaren.’ Wel heeft de man een brandwond aan zijn been. Hij zit zeker tot 6 november vast.

 

Lex Scholten, locoburgemeester van Diemen, kondigde direct na de brand een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de brandweer aan, omdat bewoners na evacuatie waren achtergebleven in het gebouw. De oorzaak bleek miscommunicatie: de officier van dienst zag alleen maar ‘jonge, zelfredzame bewoners’, en zag geen noodzaak de gehele flat te ontruimen.

 

De familie van David Swart heeft aangifte gedaan tegen de brandweer en gemeente.

 

Update: Op 18 oktober is een tweede verdachte aangehouden, meldt Het Parool. Het gaat om een 23-jarige vrouw uit Amsterdam. Het Openbaar Ministerie laat aan de krant weten dat de vrouw in bewaring is gesteld en alleen contact mag hebben met haar advocaat. 

 

 

Bekijk hier het hele item van Opsporing Verzocht.