Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

‘Misschien geeft de UvA te weinig prioriteit aan duurzaamheid’

Mina Etemad,
10 oktober 2017 - 15:42

Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid. Maar hoe duurzaam is de UvA eigenlijk? Dat was het thema van de Bètabreak. ‘Misschien moet de UvA treinreizen gaan subsidiëren.’

Tijdens de Bètabreak gingen Harold Swartjes (directeur Facility Services UvA/HvA), Luc de Vries (Studenten voor morgen) en Niek Persoon (Amsterdam Green Campus) met elkaar in gesprek over hoeveel de UvA al doet aan duurzaamheid en waar er nog wat te winnen valt.

 

Volgens Swartjes is de UvA al goed op weg: de doelen die ze op het gebied van duurzaamheid hebben opgesteld worden veelal gerealiseerd. Zo is de 85 procent minder CO2-reductie per student binnen 2010-2020 al bijna gehaald. Helaas verloopt de vermindering van afvalproductie per student (25 procent tussen 2010-2020) te traag om het doel te halen. Wel is de UvA de afgelopen twee jaar al veel projecten gestart die voor meer duurzaamheid moeten zorgen: warmte-koudeopslag, zonnepanelen en een transporthub.

 

Deze laatste wordt door Swartjes vooral aangehaald als een geslaagd, uniek en duurzaam concept: goederen voor de UvA en HvA worden buiten de stad verzameld en vanaf daar met elektrische wagens naar de locaties vervoerd. Het is vooralsnog wel onduidelijk wat deze hub op het gebied van duurzaamheid oplevert. Aangezien het pas drie maanden in gebruik is, zijn er nog geen concrete resultaten.

 

SustainaBul-ranglijst

Toch scoort de UvA niet heel hoog op de SustainaBul-ranglijst van Studenten voor morgen, een duurzaamheidsranking voor hogeronderwijsinstellingen. De universiteiten staat er op nummer zeventien van de twintig. De Vries zegt hier wel bij dat de slechte score kan komen doordat het de UvA veel tijd en moeite kost om de vragenlijst in te vullen en doordat de bewijsvoering van de UvA matig was. ‘Maar,’ vervolgt De Vries, ‘misschien toont dit dat de UvA weinig prioriteit geeft aan duurzaamheid.’ Swartjes’ verweer is dat voor de UvA vooral feitelijke veranderingen belangrijk zijn en geen ranglijsten.

‘Misschien geeft de UvA te weinig prioriteit aan duurzaamheid’

Uit het publiek komen veel vragen over waar de verantwoordelijkheid voor een duurzamere universiteit ligt: bij de UvA of bij de studenten? Alle sprekers zijn het erover eens dat beide zich moeten inzetten en dat er vooral veel samenwerking nodig is. Een idee van de Universiteit Utrecht dat het panel enthousiast ontvangt, is het Living Lab. Hier worden duurzaamheidsgerelateerde vragen van de universiteit gekoppeld aan studenten die scripties schrijven. Hun resultaten worden vervolgens op de universiteit geïmplementeerd.

 

Vliegreizen

Een student uit het publiek vraagt de sprekers hoe het zit met wetenschappers die vliegreizen maken voor allerlei congressen – niet erg goed voor onze ecologische voetprint. De moderator grijpt deze gelegenheid aan om zijn visie te delen: ‘Voor wetenschappers en het voortvloeien van wetenschap zijn congressen heel belangrijk, dus vliegreizen zijn noodzakelijk.’ Een student uit de zaal komt met een oplossing: treinreizen subsidiëren, zodat wetenschappers vaker voor de trein kiezen.

 

Ook andere studenten uit de zaal komen met ideeën: duidelijkere en meer vegetarische opties in de kantines en een centraal duurzaamheidsplan opgesteld door de UvA. Het is duidelijk dat er geen gebrek is aan oplossingen of motivatie - nu nog ervoor zorgen dat de ideeën voeten aan de grond krijgen op de universiteit.